srijeda, 23. ožujka 2016.

Kuglof sa suhim višnjama

Sastojci
320 g brašna
50 g kakaa
1 čajna žlica sode (6 g)
150 ml mlaćenice
250 g šećera
2 vanilin šećera
250 g mekanog maslaca
3 jaja
250 g pekmeza
150 g suhih višanja
100 ml ruma
50 ml vode

Glazura
150 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
1 žlica ulja



Priprema
Suhe višnje malo usitnite pa ih stavite u staklenku i prelijte rumom i vodom, zatvorite poklopcem. Ostavite ih da odstoje preko noći na sobnoj temperaturi.

U jednoj posudi pomiješajte brašno s kakaom.
U drugoj posudi pomiješajte mlaćenicu sa sodom.
U posudi za miksanje izmiksajte mekani maslac s obje vrste šećera. Dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro izmiksajte. Ztaim dodajte pekmez, mješavinu mlaćenice u sode pa sve dobro izmiksajte.
Zatim lagano  umiješajte brašno pomiješano s kakaom. Na kraju kuhačom umiješajte namočene višnje zajedno s tekućinom.
Kalup za kuglof namastite i posipajte krušnim mrvicama te u njega ulijte smjesu. Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 80 min. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.
Pečeni kolač ostavite da se 15ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite na pladanj i ostavite da se potpuno ohladi.
Za glazuru: otopite čokoladu, margarin i ulje na pari pa prelijte kuglof.
Po želji, po stvrdnutoj glazuri posipajte naribanu bijelu čokoladu.


Izvor: adaptirani recept sa stranice Honey and jam.

4 komentara:

  1. Oldičan! Nisma do sada ovde kod nas vidjala suve višnje, samo druge vrste suvog voća.Višanja ustvari ovde i nema , ne rastu, jedino ih kupujemo u staklenkama iz uvoza. Divan kuglof!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala. Meni su suhe višnje baš dobre u kolačima, posebno kad su natopljene rumom, onda su jako fine u čokoladnim pralinama.

    OdgovoriIzbriši
  3. Htedoh još da te pitam d alinkuješ ovaj divan kuglof kod mene na blogu na Uskršnji parti..ako želiš-Pozdrav

    OdgovoriIzbriši