nedjelja, 22. veljače 2015.

Slani kuglof od bjelanjaka


Sastojci
(mjerna jedinica je čaša od jogurta)
5 bjelanjaka
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
3 čaše oštrog brašna
1 prašak za pecivo
sol, papar
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 lista blitve
100 g zelenih maslina punjenih paprikom
70 g kukuruza šećerca iz limenke
50 g mekanog bijelog sira narezanog na kockice (npr. Feta, Salakis)
masnoća i krušne mrvice za kalup




Priprema
Blitvu operite i obrišite. Odrežite stabljiku i srednji bijeli dio.
Zeleni dio lista narežite na tanje i deblje rezance.

Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg.

U drugu posudu stavite brašno, prašak, sol i papar. Dodajte jogurt i ulje te izmiksajte da se sastojci povežu. Zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.



Na kraju dodajte narezane zelene dijelove lista, nasjeckani češnjak, ocijeđeni kukuruz i kockice sira.

Kalup za kuglof namastite i posipajte krušnim mrvicama pa ulijte smjesu, odozgo zagladite.

Kuglof stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 40 min.

Pečeni kuglof ostavite da se 5 min. hladi u kalupu, a onda ga istresite i ostavite  da se potpuno ohladi.


Broj komentara: 5:

  1. Naišla sam u frizu na bjelanjeke (uvijek ih ostane puno nakon što radim sladoled) i ovo mi se čini baš odlično. Pinnam!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mi se jako sviđa i imam belanca u frižideru, sa kojima ne znam šta ću...hvala ti punooooooooooooooooooo na receptu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne volim slatke biskvite s bjelanjcima (ono tipa biskupski kruh sa suhim voćem i orašastim plodovima:( itd.), ali obožavam slane! Često trpam bjelanjke u takve slane biskvite, ne mora biti oblik kuglofa, može običan četvrtasti lim, može to biti i tanko, kao pizza. A od dodataka se može staviti što god hoćeš (sir, salama, ostaci mesa...). Probaj:) možda vam se svidi.

      Izbriši
  3. Koji sir ste koristili? Mozzarelu ili?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obično koristim neku vrstu mekanog bijelog sira (npr. Feta).

      Izbriši