srijeda, 25. veljače 2015.

Prhka pita od jabuka s pužićima od cimeta



Sastojci
Tijesto
400 g oštrog brašna
150 g margarina
pola paketića praška za pecivo
80 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 žumanjak
1 žlica rakije
1-2 žlice kiselog vrhnja

Ostali sastojci
1 žlica margarina
100 g šećera
2 čajne žlice cimeta
2 žlice džema od marelice
1 bjelanjak

Nadjev
2 kg jabuka
200 g šećera
6 žlica krušnih mrvica
1 prašak za puding od vanilije
1 žlica kukuruznog škroba (Gustin)


Priprema
Za tijesto, od brašna, margarina, praška za pecivo, obje vrste šećera, soli, žumanjka i rakije zamijesite glatko tijesto, kiselo vrhnje dodavajte po potrebi. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik, debljine 3-5 mm (dimenzija otprilike 42 cm x 32 cm).
Cimet pomiješajte sa šećerom.
Margarin rastopite i ohladite da bude mlak, ali ne da se stvrdne i pomoću kista premažite cijelo tijesto. Odmah po njemu ravnomjerno rasporedite cimet sa šećerom. Počevši s duže strane, tijesto čvrsto narolajte, zamotajte ga u papir za pečenje ili foliju i stavite u hladnjak na pola sata.



Za nadjev, jabuke ogulite i naribajte. Nemojte im još dodavati ostale sastojke kako ne bi ispustile sok.

Bjelanjak umutite vilicom.

Dublji lim za pečenje (visina stranica 5-6 cm) dimenzija oko 32 cm x 20 cm obložite papirom za pečenje.



Odstajalo tijesto izvadite iz hladnjaka i oštrim nožem narežite na ploške debljine 10ak mm. Pobrašnite podlogu i svaku plošku pobrašnite odozgo  (kako se ne bi zalijepile za podlogu ili valjak) i malo ih stanjite valjkom. Slažite ih na dno lima: prstima ih još malo utapkajte tj. stanjite, rubove na koje dolazi idući komad tijesta svaki put pomoću kista premažite bjelanjkom kako bi se tijesto slijepilo. Po potrebi razvaljanu plošku narežite na komade kako biste popunili eventualne „rupe“ ili odrežite tijesto uz rub lima.
Za donju koru potrebno je pola narezanih ploški, ostale ploške su za gornju koru.
Složeno tijesto u limu premažite džemom.

Izmjerite lim u kojem radite pitu, u ovom slučaju to je 32 cm x 20 cm. Komad papira za pečenje presavinite na sve četiri strane tako da na njemu bude vidljive pravokutnik istih dimenzija kao što je lima, na tom papiru složit ćete gornju koru. Narezane ploške slažite na papir isto kao što ste ih slagali za donju koru i slijepite ih bjelanjkom.


Zagrijte pećnicu na 190 °C.

Naribane jabuke pomiješajte sa svim ostalim sastojcima i nadjev ravnomjerno rasporedite na koru premazanu džemom.
Gornju koru koja je na papiru pažljivo položite na nadjev, poravnajte ju i pažljivo odlijepite papir. Dlanovima malo pritisnite koru da se slijepi s nadjevom.




Pitu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 50 min.
Pečenu pitu ostavite da se ohladi u limu.

Na hlađenu pitu stavite pladanj i sve zajedno okrenite da pita padne na pladanj.  Pažljivo odlijepite papir na kojem se pita pekla.
Po želji, pitu možete okrenuti da gore bude ona strana na kojoj se pekla ili ona koja je za vrijeme pečenja bila dolje (ovisno o tome koja vam se čini ljepša).





Nema komentara:

Objavi komentar