Sastojci
Tijesto
400 g oštrog brašna
150 g margarina
pola paketića praška za pecivo
80 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 žumanjak
1 žlica rakije
1-2 žlice kiselog vrhnja
Ostali sastojci
1 žlica margarina
100 g šećera
2 čajne žlice cimeta
2 žlice džema od marelice
1 bjelanjak
Nadjev
2 kg jabuka
200 g šećera
6 žlica krušnih mrvica
1 prašak za puding od vanilije
1 žlica kukuruznog škroba (Gustin)
Za tijesto, od brašna, margarina, praška za pecivo, obje
vrste šećera, soli, žumanjka i rakije zamijesite glatko tijesto, kiselo vrhnje
dodavajte po potrebi. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u
pravokutnik, debljine 3-5 mm (dimenzija otprilike 42 cm x 32 cm).
Cimet pomiješajte sa šećerom.
Margarin rastopite i ohladite da bude mlak, ali ne da se
stvrdne i pomoću kista premažite cijelo tijesto. Odmah po njemu ravnomjerno
rasporedite cimet sa šećerom. Počevši s duže strane, tijesto čvrsto narolajte,
zamotajte ga u papir za pečenje ili foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Za nadjev, jabuke ogulite i naribajte. Nemojte im još
dodavati ostale sastojke kako ne bi ispustile sok.
Bjelanjak umutite vilicom.
Dublji lim za pečenje (visina stranica 5-6 cm) dimenzija oko
32 cm x 20 cm obložite papirom za pečenje.
Odstajalo tijesto izvadite iz hladnjaka i oštrim nožem
narežite na ploške debljine 10ak mm. Pobrašnite podlogu i svaku plošku
pobrašnite odozgo (kako se ne bi
zalijepile za podlogu ili valjak) i malo ih stanjite valjkom. Slažite ih na dno
lima: prstima ih još malo utapkajte tj. stanjite, rubove na koje dolazi idući
komad tijesta svaki put pomoću kista premažite bjelanjkom kako bi se tijesto
slijepilo. Po potrebi razvaljanu plošku narežite na komade kako biste popunili
eventualne „rupe“ ili odrežite tijesto uz rub lima.
Za donju koru potrebno je pola narezanih ploški, ostale
ploške su za gornju koru.
Složeno tijesto u limu premažite džemom.
Izmjerite lim u kojem radite pitu, u ovom slučaju to je 32
cm x 20 cm. Komad papira za pečenje presavinite na sve četiri strane tako da na
njemu bude vidljive pravokutnik istih dimenzija kao što je lima, na tom papiru
složit ćete gornju koru. Narezane ploške slažite na papir isto kao što ste ih
slagali za donju koru i slijepite ih bjelanjkom.
Zagrijte pećnicu na 190 °C.
Naribane jabuke pomiješajte sa svim ostalim sastojcima i
nadjev ravnomjerno rasporedite na koru premazanu džemom.
Gornju koru koja je na papiru pažljivo položite na nadjev,
poravnajte ju i pažljivo odlijepite papir. Dlanovima malo pritisnite koru da se
slijepi s nadjevom.
Pitu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 50 min.
Pečenu pitu ostavite da se ohladi u limu.
Na hlađenu pitu stavite pladanj i sve zajedno okrenite da
pita padne na pladanj. Pažljivo
odlijepite papir na kojem se pita pekla.
Po želji, pitu možete okrenuti da gore bude ona strana na
kojoj se pekla ili ona koja je za vrijeme pečenja bila dolje (ovisno o tome
koja vam se čini ljepša).
Nema komentara:
Objavi komentar