ili
Kolačići po uzoru na (američki) poplun
(na
engleskom naziv bolje zvuči)
Ovi keksići ukrašavani su u "indijskom stilu" pa je zato sve tako puno boja...
Tijesto
350 g oštrog brašna
250 g margarina
50 g šećera u prahu
350 g oštrog brašna
250 g margarina
50 g šećera u prahu
kora 1 neprskane naranče
2 vanilin šećera
1 jaje
Priprema
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto.
Stavite ga u posudu, posudu poklopite poklopcem i sve stavite u hladnjak na
20-30 min.
Razvaljajte tijesto na otprilike 3 mm debljine i kalupima izrežite željene
oblike.
Pri vrhu svakog kolačića možete prije
pečenja napraviti otvor ukoliko kasnije želite provući špagu kroz kolačić.
Otvor možete izrezati nožem ili ga možete izdubiti čepom od flomastera,
rastavljenom kemijskom olovkom…
Kolačiće složite u lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 8 min. (ovisno o debljini i veličini kolačića, te o vašoj pećnici).
Pečene kolačiće ostavite da se hlade u limu 5 min., a onda ih premjestite u odgovarajuću posudu i ostavite da se potpuno ohlade.
Prije „crtanja“ po kolačiću bilo bi dobro
da s kolačića odstranite zaostale mrvice brašna kako bi se royal icing smjesa
bolje primila za kolačić. Mrvice s kolačića „pometite“ kistom.
Na kolačiću jestivim flomasterom pomoću
ravnala iscrtajte „kockice“ kao na poplunu (kao svojevrsna mreža – kockice na
ovim kolačićima su dimenzija 1 cm x 1 cm). Jestivi flomasteri prodaju se u
specijaliziranim trgovinama za slastičarske potrepštine.
Ukoliko nemate jestivi flomaster, možete
pokušati napraviti uzorak čačkalicom – uspjeh ovisi o tome od kakvog su tijesta
kolačići. Ako radite kolačiće po gore navedenom receptu, možete napraviti
uzorak čačkalicom ukoliko niste prepekli kolačiće (jer će su tom slučaju
drobiti).
Na kolačić stavite ravnalo pa čačkalicom
„vucite“ linije, tj. „zagrebite“ linije da budu vidljive. Odstranite sve mrvice
koje su pritom nastale.
Royal icing za ukrašavanje
1 bjelanjak
oko 300 g (sitnog) šećera u prahu
voda ili limunov sok
boje
Za royal icing, mikserom kratko umutite
bjelanjak da se zapjeni. Zatim mu
postupno dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Smjesu miksajte par
minuta da bude glatka.
Količina potrebnog šećera ovisi o veličini
bjelanjka, ali i o tome koliko čvrstu/rijetku smjesu trebate (tj. za što ćete
ju upotrijebiti).
Smjesu podijelite u nekoliko zdjelica i
dodajte željenu boju.
Za izradu ovih kolačića upotrijebljene su:
- bijela čvršća smjesa koja se ne razlijeva
(za iscrtavanje rubova)
- bijela rjeđa smjesa koja se razlijeva (za
popunjavanje većih površina)
- tamnoružičasta rjeđa smjesa i svjetloružičasta
rjeđa smjesa
- crvena rjeđa smjesa
- narančasta rjeđa smjesa
- ljubičasta rjeđa smjesa
- svjetlozelena i tamnozelena rjeđa smjesa
(Napomena: nisam te sve boje radila ni
upotrijebila u jednom danu. Kod mene priprema/izrada ovakvih kolačića traje
danima - jedan dan napravim par kolačića određenih boja ili iscrtam na kolačiću
motiv bojama koje imam pripremljene, a kolačić dovršim narednih dana kad
pripremim neke druge boje…)
Pripremljenu royal icing smjesu možete
čuvati oko 1 tjedan na sobnoj temperaturi (ukoliko znate da je bjelanjak
svjež!). Mora biti dobro zatvorena da se ne suši (npr. u zavezanoj vrećici, pa
spremljena u još jednu vrećicu ili posudu s poklopcem).
Ukoliko je nakon dodavanja npr. boje u
prahu smjesa pregusta možete dodati još vode, a ako je smjesa nakon dodavanja
tekućih ili boja u gelu prerijetka možete dodati još šećera u prahu.
Pripremljenim smjesama napunite
slastičarske vrećice za jednokratnu upotrebu, odozgo zavežite čvor da se smjesa
ne suši.
Vrećici s čvrstom bijelom smjesom odrežite
ćošak – da dobijete mali otvor promjera oko 2 mm kroz koji ćete istiskivati
smjesu u „tankoj“ niti.
Vrećicama s ružičastim, crvenim ili zelenim
nijansama možete napraviti veći ili manji otvor: ovisno o tome za što ćete ih
upotrijebiti i koliko velike motive želite. Počnite s manjim otvorom: 2 mm (po
potrebi možete škarama napraviti veći otvor).
Po ohlađenim kolačićima čvršćom bijelom
smjesom iscrtajte rubove kockica koje će biti napunjene bijelom smjesom.
Zatim vrećici s rjeđom bijelom smjesom odrežite
nešto veći ćošak, npr. 5 mm. Ispunite kockicu, unutar iscrtanog ruba. Ako je
smjesa neravna: zagladit ćete ju tako da kolačić brzo pomičete amo-tamo po
ravnoj površini. Na sredinu kockice ispunjene bijelom odmah smjesom istisnite
manju kuglicu svjetloružičaste ili npr. crvene smjese. Na nju odmah istisnite
manju kuglicu tamnoružičaste smjese. Odmah čačkalicom „promiješajte“ te dvije
boje vukući čačkalicu u krug kako biste dobili cvijet.
Sa svake strane cvijeta odmah istisnite
malu kuglicu svijetlozelene boje i „povucite“ kroz nju čačkalicom od cvijeta
prema van da dobijete oblik lista. Na kuglicu svijetlozelene boje možete
staviti i manju kuglicu tamnozelene boje pa ćete dobiti dvobojne listove.
Kockice između bijelih kockica s ružama
ispunite smjesom željene boje (možete napraviti veći otvor na vrećici, npr. 5 mm).
Uz rubove kolačića biti će „nepotpunih
kockica“ tj. nećete imati cijelu kockicu, nego neki njezin manji dio, trokutić
itd. Na takve dijelove kockica nacrtajte motiv s obzirom na to koliko ga se
treba vidjeti: možete napraviti neki mali obris cvijeta ili listića. Čačkalicom
možete pažljivo ukloniti višak smjese.
Kolačiće ostavite na sobnoj temperaturi da
se smjesa malo osuši. Nakon 20ak min. željenom bojom istisnite male kuglice na
sva mjesta gdje se vrhovi kockica dodiruju. Za to možete upotrijebiti u sitnije
kupovne šećerne perlice (ukoliko upotrebljavate perlice, stavite ih odmah na
kolačić, nemojte čekati 20 min.).
Gotove kolačiće ostavite na sobnoj temperaturi da se smjesa osuši i stvrdne.
Umjesto crtanim cvjetovima, kockice na
„poplunu“ možete popuniti kupovnim šećernim ukrasima, perlicama, zvjezdicama,…
- nakon što ste na kockicu nanijeli rjeđu royal icing smjesu na nju odmah
stavite željeni ukras.
Za ukrašavanje ovakvih kolačića možete izraditi ukrase i od npr. ticino
smjese (zalijepite ih na kolačiće pomoću royal icing
smjese).
Nema komentara:
Objavi komentar