srijeda, 18. veljače 2015.

American quilted cookies

ili Kolačići po uzoru na (američki) poplun
(na engleskom naziv bolje zvuči)

Ovi keksići ukrašavani su u "indijskom stilu" pa je zato sve tako puno boja...



Tijesto
350 g oštrog brašna
250 g margarina
50 g šećera u prahu
kora 1 neprskane naranče
2 vanilin šećera
1 jaje




Priprema
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Stavite ga u posudu, posudu poklopite poklopcem i sve stavite u hladnjak na 20-30 min.

Razvaljajte tijesto na otprilike 3 mm debljine i kalupima izrežite željene oblike.
Pri vrhu svakog kolačića možete prije pečenja napraviti otvor ukoliko kasnije želite provući špagu kroz kolačić. Otvor možete izrezati nožem ili ga možete izdubiti čepom od flomastera, rastavljenom kemijskom olovkom…


Kolačiće složite u lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 8 min. (ovisno o debljini i veličini kolačića, te o vašoj pećnici).
Pečene kolačiće ostavite da se hlade u limu 5 min., a onda ih premjestite u odgovarajuću posudu i ostavite da se potpuno ohlade.

Prije „crtanja“ po kolačiću bilo bi dobro da s kolačića odstranite zaostale mrvice brašna kako bi se royal icing smjesa bolje primila za kolačić. Mrvice s kolačića „pometite“ kistom.



Na kolačiću jestivim flomasterom pomoću ravnala iscrtajte „kockice“ kao na poplunu (kao svojevrsna mreža – kockice na ovim kolačićima su dimenzija 1 cm x 1 cm). Jestivi flomasteri prodaju se u specijaliziranim trgovinama za slastičarske potrepštine.
Ukoliko nemate jestivi flomaster, možete pokušati napraviti uzorak čačkalicom – uspjeh ovisi o tome od kakvog su tijesta kolačići. Ako radite kolačiće po gore navedenom receptu, možete napraviti uzorak čačkalicom ukoliko niste prepekli kolačiće (jer će su tom slučaju drobiti).
Na kolačić stavite ravnalo pa čačkalicom „vucite“ linije, tj. „zagrebite“ linije da budu vidljive. Odstranite sve mrvice koje su pritom nastale.




Royal icing za ukrašavanje
1 bjelanjak
oko 300 g (sitnog) šećera u prahu
voda ili limunov sok
boje

Za royal icing, mikserom kratko umutite bjelanjak da se zapjeni. Zatim mu  postupno dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Smjesu miksajte par minuta da bude glatka.
Količina potrebnog šećera ovisi o veličini bjelanjka, ali i o tome koliko čvrstu/rijetku smjesu trebate (tj. za što ćete ju upotrijebiti).

Smjesu podijelite u nekoliko zdjelica i dodajte željenu boju.




Za izradu ovih kolačića upotrijebljene su:
- bijela čvršća smjesa koja se ne razlijeva (za iscrtavanje rubova)
- bijela rjeđa smjesa koja se razlijeva (za popunjavanje većih površina)
- tamnoružičasta rjeđa smjesa i svjetloružičasta rjeđa smjesa
- crvena rjeđa smjesa
- narančasta rjeđa smjesa
- ljubičasta rjeđa smjesa
- svjetlozelena i tamnozelena rjeđa smjesa
(Napomena: nisam te sve boje radila ni upotrijebila u jednom danu. Kod mene priprema/izrada ovakvih kolačića traje danima - jedan dan napravim par kolačića određenih boja ili iscrtam na kolačiću motiv bojama koje imam pripremljene, a kolačić dovršim narednih dana kad pripremim neke druge boje…)
Pripremljenu royal icing smjesu možete čuvati oko 1 tjedan na sobnoj temperaturi (ukoliko znate da je bjelanjak svjež!). Mora biti dobro zatvorena da se ne suši (npr. u zavezanoj vrećici, pa spremljena u još jednu vrećicu ili posudu s poklopcem).

Ukoliko je nakon dodavanja npr. boje u prahu smjesa pregusta možete dodati još vode, a ako je smjesa nakon dodavanja tekućih ili boja u gelu prerijetka možete dodati još šećera u prahu.




Pripremljenim smjesama napunite slastičarske vrećice za jednokratnu upotrebu, odozgo zavežite čvor da se smjesa ne suši.

Vrećici s čvrstom bijelom smjesom odrežite ćošak – da dobijete mali otvor promjera oko 2 mm kroz koji ćete istiskivati smjesu  u „tankoj“ niti.

Vrećicama s ružičastim, crvenim ili zelenim nijansama možete napraviti veći ili manji otvor: ovisno o tome za što ćete ih upotrijebiti i koliko velike motive želite. Počnite s manjim otvorom: 2 mm (po potrebi možete škarama napraviti veći otvor).

Po ohlađenim kolačićima čvršćom bijelom smjesom iscrtajte rubove kockica koje će biti napunjene bijelom smjesom.
Zatim vrećici s rjeđom bijelom smjesom odrežite nešto veći ćošak, npr. 5 mm. Ispunite kockicu, unutar iscrtanog ruba. Ako je smjesa neravna: zagladit ćete ju tako da kolačić brzo pomičete amo-tamo po ravnoj površini. Na sredinu kockice ispunjene bijelom odmah smjesom istisnite manju kuglicu svjetloružičaste ili npr. crvene smjese. Na nju odmah istisnite manju kuglicu tamnoružičaste smjese. Odmah čačkalicom „promiješajte“ te dvije boje vukući čačkalicu u krug kako biste dobili cvijet.
Sa svake strane cvijeta odmah istisnite malu kuglicu svijetlozelene boje i „povucite“ kroz nju čačkalicom od cvijeta prema van da dobijete oblik lista. Na kuglicu svijetlozelene boje možete staviti i manju kuglicu tamnozelene boje pa ćete dobiti dvobojne listove.




Kockice između bijelih kockica s ružama ispunite smjesom željene boje (možete napraviti veći otvor na vrećici, npr. 5 mm).




Uz rubove kolačića biti će „nepotpunih kockica“ tj. nećete imati cijelu kockicu, nego neki njezin manji dio, trokutić itd. Na takve dijelove kockica nacrtajte motiv s obzirom na to koliko ga se treba vidjeti: možete napraviti neki mali obris cvijeta ili listića. Čačkalicom možete pažljivo ukloniti višak smjese.
Kolačiće ostavite na sobnoj temperaturi da se smjesa malo osuši. Nakon 20ak min. željenom bojom istisnite male kuglice na sva mjesta gdje se vrhovi kockica dodiruju. Za to možete upotrijebiti u sitnije kupovne šećerne perlice (ukoliko upotrebljavate perlice, stavite ih odmah na kolačić, nemojte čekati 20 min.).
Gotove kolačiće ostavite na sobnoj temperaturi da se smjesa osuši i stvrdne.


Umjesto crtanim cvjetovima, kockice na „poplunu“ možete popuniti kupovnim šećernim ukrasima, perlicama, zvjezdicama,… - nakon što ste na kockicu nanijeli rjeđu royal icing smjesu na nju odmah stavite željeni ukras.


Za ukrašavanje ovakvih kolačića možete izraditi ukrase i od npr. ticino smjese (zalijepite ih na kolačiće pomoću royal icing smjese).


Nema komentara:

Objavi komentar