kora 1 neprskane naranče
2 vanilin šećera
1 jaje
Priprema
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto.
Stavite ga u posudu, posudu poklopite poklopcem i sve stavite u hladnjak na
20-30 min.
Razvaljajte tijesto na otprilike 3 mm debljine i kalupima izrežite željene oblike.
Razvaljajte tijesto na otprilike 3 mm debljine i kalupima izrežite željene oblike.
Kolačiće složite u lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 8 min. (ovisno o debljini i veličini kolačića).
Pečene kolačiće ostavite da se hlade u limu 5 min., a onda ih premjestite u odgovarajuću posudu i ostavite da se potpuno ohlade.
Prije „crtanja“ po kolačiću bilo bi dobro
da s kolačića odstranite preostale mrvice brašna kako bi se royal icing smjesa
bolje primila za kolačić. Mrvice s kolačića „pometite“ kistom.
1 bjelanjak
oko 300 g (sitnog) šećera u prahu
voda ili limunov sok
boje
Za royal icing, mikserom kratko umutite
bjelanjak da se zapjeni. Zatim mu
postupno dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Smjesu miksajte par
minuta da bude glatka.
Količina potrebnog šećera ovisi o veličini
bjelanjka, ali i o tome koliko čvrstu/rijetku smjesu trebate (tj. za što ćete
ju upotrijebiti).
Smjesu podijelite u nekoliko zdjelica i
dodajte željenu boju.
Za izradu ovih kolačića upotrijebljene su:
- bijela čvršća smjesa koja se ne razlijeva
(za iscrtavanje rubova)
- bijela rjeđa smjesa koja se razlijeva (za
popunjavanje većih površina)
- tamnoružičasta i svjetloružičasta rjeđa
smjesa
- crvena rjeđa smjesa
- svjetlozelena i tamnozelena rjeđa smjesa
Pripremljenu royal icing smjesu možete čuvati oko 1 tjedan na sobnoj temperaturi (ukoliko znate da je bjelanjak svjež!). Mora biti dobro zatvorena da se ne suši (npr. u zavezanoj vrećici, pa spremljena u još jednu vrećicu ili posudu s poklopcem).
Ukoliko je nakon dodavanja npr. boje u
prahu smjesa pregusta možete dodati još vode, a ako je smjesa nakon dodavanja
tekućih ili boja u gelu prerijetka možete dodati još šećera u prahu.
Pripremljenim smjesama napunite slastičarske vrećice za jednokratnu upotrebu, odozgo zavežite čvor da se smjesa ne suši.
Vrećici s čvrstom bijelom smjesom odrežite
ćošak – da dobijete mali otvor promjera oko 2 mm kroz koji ćete istiskivati
smjesu u „tankoj“ niti.
Vrećicama s ružičastim, crvenim ili zelenim
nijansama možete napraviti veći ili manji otvor: ovisno o tome za što ćete ih
upotrijebiti i koliko velike motive želite. Počnite s manjim otvorom: 2 mm (po
potrebi možete škarama napraviti veći otvor).
Po ohlađenim kolačićima čvršćom bijelom smjesom iscrtajte rub. Ako ste na kolačići napravili otvor za špagu, sada i oko tog otvora napravite rub pomoću čvršće smjese.
Zatim vrećici s rjeđom bijelom
smjesom odrežite nešto veći ćošak, npr. 5 mm. Ispunite prostor unutar iscrtanog
ruba. Ako je smjesa neravna: zagladit ćete ju tako da kolačić brzo pomičete
amo-tamo po ravnoj površini. Na kolačić ispunjen bijelom smjesom odmah istisnite
kuglicu svjetloružičaste ili npr. crvene smjese. Na tu kuglicu odmah istisnite
manju kuglicu tamnoružičaste smjese.
Odmah čačkalicom „promiješajte“ te dvije
boje vukući čačkalicu u krug, malo na jednu, malo na drugu stranu, kako biste
dobili cvijet.
Sa svake strane cvijeta odmah istisnite
malu kuglicu svijetlozelene boje i „povucite“ kroz nju čačkalicom od cvijeta
prema van da dobijete oblik lista. Na kuglicu svijetlozelene boje možete
staviti i manju kuglicu tamnozelene boje pa ćete dobiti dvobojne listove.
Cvjetove možete napraviti i na način da na bijelu smjesu
istisnete pet kuglica svjetloružičaste boje, a na njih manju kuglicu
tamnoružičaste boje. Odmah čačkalicom povucite prema van, kao kod izrade
listova da se oblikuju latice.
Nakon nanošenja bijele smjese, na kolačić možete staviti i kupovne ukrase: cvjetove, perlice,…
Kolačiće ostavite na sobnoj temperaturi da se smjesa osuši i stvrdne.
Preslatko ukrašeno!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiPrelepi su!!!
OdgovoriIzbrišiIzgledaju tako romantično <3 <3 <3
Divan Rad
OdgovoriIzbrišiVasi kolaci su prava umetnicka dela! Strpljivo i vesto radite.
OdgovoriIzbriši