srijeda, 11. veljače 2015.

Kolačići ukrašeni cvijećem



Tijesto
350 g oštrog brašna
250 g margarina
50 g šećera u prahu
kora 1 neprskane naranče
2 vanilin šećera
1 jaje




Priprema
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Stavite ga u posudu, posudu poklopite poklopcem i sve stavite u hladnjak na 20-30 min.
Razvaljajte tijesto na otprilike 3 mm debljine i kalupima izrežite željene oblike.



Pri vrhu svakog kolačića možete prije pečenja napraviti otvor ukoliko kasnije želite provući špagu kroz kolačić. Otvor možete izrezati nožem ili ga možete izdubiti čepom od flomastera, rastavljenom kemijskom olovkom…


Kolačiće složite u lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 8 min. (ovisno o debljini i veličini kolačića).
Pečene kolačiće ostavite da se hlade u limu 5 min., a onda ih premjestite u odgovarajuću posudu i ostavite da se potpuno ohlade.

Prije „crtanja“ po kolačiću bilo bi dobro da s kolačića odstranite preostale mrvice brašna kako bi se royal icing smjesa bolje primila za kolačić. Mrvice s kolačića „pometite“ kistom.






Royal icing za ukrašavanje
1 bjelanjak
oko 300 g (sitnog) šećera u prahu
voda ili limunov sok
boje

Za royal icing, mikserom kratko umutite bjelanjak da se zapjeni. Zatim mu  postupno dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Smjesu miksajte par minuta da bude glatka.
Količina potrebnog šećera ovisi o veličini bjelanjka, ali i o tome koliko čvrstu/rijetku smjesu trebate (tj. za što ćete ju upotrijebiti).

Smjesu podijelite u nekoliko zdjelica i dodajte željenu boju.
Za izradu ovih kolačića upotrijebljene su:
- bijela čvršća smjesa koja se ne razlijeva (za iscrtavanje rubova)
- bijela rjeđa smjesa koja se razlijeva (za popunjavanje većih površina)
- tamnoružičasta i svjetloružičasta rjeđa smjesa
- crvena rjeđa smjesa
- svjetlozelena i tamnozelena rjeđa smjesa




Pripremljenu royal icing smjesu možete čuvati oko 1 tjedan na sobnoj temperaturi (ukoliko znate da je bjelanjak svjež!). Mora biti dobro zatvorena da se ne suši (npr. u zavezanoj vrećici, pa spremljena u još jednu vrećicu ili posudu s poklopcem).

Ukoliko je nakon dodavanja npr. boje u prahu smjesa pregusta možete dodati još vode, a ako je smjesa nakon dodavanja tekućih ili boja u gelu prerijetka možete dodati još šećera u prahu.



Pripremljenim smjesama napunite slastičarske vrećice za jednokratnu upotrebu, odozgo zavežite čvor da se smjesa ne suši.
Vrećici s čvrstom bijelom smjesom odrežite ćošak – da dobijete mali otvor promjera oko 2 mm kroz koji ćete istiskivati smjesu  u „tankoj“ niti.

Vrećicama s ružičastim, crvenim ili zelenim nijansama možete napraviti veći ili manji otvor: ovisno o tome za što ćete ih upotrijebiti i koliko velike motive želite. Počnite s manjim otvorom: 2 mm (po potrebi možete škarama napraviti veći otvor).




Po ohlađenim kolačićima čvršćom bijelom smjesom iscrtajte rub. Ako ste na kolačići napravili otvor za špagu, sada i oko tog otvora napravite rub pomoću čvršće smjese. 

Zatim vrećici s rjeđom bijelom smjesom odrežite nešto veći ćošak, npr. 5 mm. Ispunite prostor unutar iscrtanog ruba. Ako je smjesa neravna: zagladit ćete ju tako da kolačić brzo pomičete amo-tamo po ravnoj površini. Na kolačić ispunjen bijelom smjesom odmah istisnite kuglicu svjetloružičaste ili npr. crvene smjese. Na tu kuglicu odmah istisnite manju kuglicu tamnoružičaste smjese. 


Odmah čačkalicom „promiješajte“ te dvije boje vukući čačkalicu u krug, malo na jednu, malo na drugu stranu, kako biste dobili cvijet.
Sa svake strane cvijeta odmah istisnite malu kuglicu svijetlozelene boje i „povucite“ kroz nju čačkalicom od cvijeta prema van da dobijete oblik lista. Na kuglicu svijetlozelene boje možete staviti i manju kuglicu tamnozelene boje pa ćete dobiti dvobojne listove.


Cvjetove možete napraviti i na način da na bijelu smjesu istisnete pet kuglica svjetloružičaste boje, a na njih manju kuglicu tamnoružičaste boje. Odmah čačkalicom povucite prema van, kao kod izrade listova da se oblikuju latice. 
U sredinu cvijeta možete istisnuti kuglicu smjese, npr. žute boje.



Nakon nanošenja bijele smjese, na kolačić  možete staviti i kupovne ukrase: cvjetove, perlice,…


Kolačiće ostavite na sobnoj temperaturi da se smjesa osuši i stvrdne.


Broj komentara: 5: