nedjelja, 8. veljače 2015.

Rolada za zaljubljene


Sastojci
Smjesa za ukrašavanje kore
1 bjelanjak sobne temperature
30 g šećera
40 g brašna
20 g mekanog maslaca
oko 1 čajna žlica arome maline

Kora
4 jaja
1/2 šalice šećera
60 g otopljenog, mlakog maslaca
1/2 šalice brašna
1/4 šalice kakaa

Krema
250 ml mlijeka
1 prašak za puding od maline
3 žlice šećera
60 g margarina sobne temperature
aroma maline
ružičasta boja
šećer u prahu


Priprema
Za smjesu za ukrašavanje: u manju zdjelu stavite bjelanjak, brašno, maslac i šećer pa sve izmiksajte u glatku smjesu. Na kraju dodajte aromu maline i dobro promiješajte. Lim od pećnice obložite papirom za pečenje. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu, odrežite vrh pa na papiru za pečenje nacrtajte vanjske rubove srca. Zatim smjesom ispunite sredinu svakog srca, možete napraviti veći vrh na vrećici da lakše popunite veće površine. Lim s nacrtanim motivima stavite u zamrzivač na sat vremena.
Za biskvit: odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.
Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom. Dodajte im mlaki, rastopljeni maslac i brašno. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pripremljenu smjesu brzo, ali pažljivo razmažite preko zamrznutih nacrtanih srca. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i koru pecite oko 8 min. (nemojte ju predugo peći da se ne osuši, onda će pucati prilikom rolanja). Pečeni biskvit istresite s gornjom stranom na papir za pečenje posipan kristal šećerom. Odmah pažljivo odlijepite papir za pečenje na kojem se biskvit pekao i na biskvit stavite drugi komad papira za pečenje, a na njega pladanj pa sve okrenite tako da ukrašena strana biskvita bude odozdo, odlijepite papir za pečenje na koji ste prvotno istresli pečeni biskvit. Biskvit odmah narolajte zajedno s papirom i ostavite da se ohladi.



Za kremu, 80 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. Ostatak mlijeka zakuhajte pa  skuhajte puding, ostavite ga da se ohladi, povremeno promiješajte. U mlaku smjesu umiksajte margarin. Po želji, dodajte aromu maline, možete umiksati  i šećer u prahu. Po potrebi dodajte boju za jaču nijansu ružičaste.
Ohlađenu koru odrolajte, premažite kremom i ponovo zarolajte. Roladu stavite u hladnjak.



Broj komentara: 9:

  1. Vasi kooaci uvjek lijepo izgledaju! Cestitam na kreativnost i food styling!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kad stavimo ove srce na papir u zamrzivac moramo da ih pokrijemo??

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne razumem zašto treba da urolamo biskvit odmah pre nego št oda ga napunimo filom. Da se ne slomi kasnije?A ako urolamo dobiće ovakav oblik a kako ćemo da napunimo? Nije mi jasno

    OdgovoriIzbriši
  4. Ako pravimkolac ikoristim vas receept zq dekoraciju trebala bih da dam link za vas blog ili recept? Hvala unapred

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lim s papirom na kojem je nacrtan motiv stavite u zamrzivač takav kakav jest, ničim ga ne pokrivate (kao na slici br. 1).
      Biskvit se rola dok je vruć kako kasnije, kad se ohladi, ne bi pucao tijekom rolanja (na slici br. 2 je narolana vruća kora, nacrtani uzorak je okrenut prema van).
      Ohlađeni biskvit se odrola, na njega se namaže krema (kao na slici br. 3) i sve se ponovno zarola (kao na slici br. 4).

      Da, ako koristite recept, trebate staviti link.

      Izbriši
  5. Koru i kremu i rolat znam i ja da naprqvim,o dekoraciji sam pitala a ne citav recept, ako koristim dekoraciju pisacu link

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako koristite samo dekoraciju, što se mene tiče, ne trebate pisati link.

      Izbriši
  6. U redu, ma pisaću gde sam to videla, videla i ovde i u coolinariki ranije ali pisala bih. Samo ne mogu sad napraviti jer nemam mesto u zamrživač,hvala!

    OdgovoriIzbriši