četvrtak, 3. srpnja 2014.

Pita od višanja


Sastojci
Nadjev
1 kg (zamrznutih) otkoštičenih višanja
80-100 g pšeničnog griza
80 g šećera
pola čajne žlice cimeta
naribana kora pola neprskanog limuna
2 žlice ruma

Tijesto
400 g brašna
50 g šećera
1 prašak za pecivo
1 žlica octa
2 žlice vode
50 ml mlijeka
2 jaja

Priprema
Ako upotrebljavate svježe višnje: izvadite im koštice.
Ukoliko upotrebljavate smrznute višnje, stavite ih u cjedilo i ostavite ih da se odmrznu (preko noći).

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Stavite ga u kutiju s poklopcem (ili ga zamotajte u foliju) te ga stavite u hladnjak na 2 sata.

Lim za pečenje (34 cm x 24 cm) obložite papirom za pečenje.
Odmrznute, ocijeđene višnje stavite u posudu i dodajte im šećer, griz, cimet, sitno naribanu limunovu koru i rum pa sve lagano promiješajte. Ostavite nadjev da odstoji 10ak min.

Hladno tijesto podijelite na 2 jednaka dijela.
Jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi  na veličinu lima za pečenje. Pomoću valjka stavite razvaljano tijesto na dno lima. Na tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od višanja.

Drugi komad tijesta također razvaljajte na veličinu lima i pomoću valjka stavite ga na nadjev. Dlanovima malo pritisnite tijesto kako biste ga poravnali po višnjama.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 25 min. da odozgo porumeni.

Pečenu pitu ostavite da se potpuno ohladi.

Prije posluživanja posipajte ju šećerom u prahu.


1 komentar:

  1. Odlična i omiljena..kad bi mogla da kad postaviš slike ovaj tekst skembaš negd e doel..

    OdgovoriIzbriši