nedjelja, 6. srpnja 2014.

Pletena cvjetna pogača

Pletena cvjetna pogača (slana)



Sastojci
Tijesto
700 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 čajna žlica šećera
1-2 čajne žlice soli
1 jaje sobne temperature
1 žlica rastopljenog, mlakog margarina
100 ml mlake vode
oko 300 ml mlakog mlijeka
+
3 žlice rastopljenog, mlakog margarina za premazivanje

Premaz i posipavanje
1 jaje
sjemenke sezama i buće



Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, jaje, žlicu mlakog margarina, vodu i mlijeko te zamijesite glatko, ali tvrđe tijesto (mlijeko dodavajte postupno). Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u posudu, pokrijte poklopcem ili vlažnom krpom i ostavite na toplom oko 45 min., da se digne.


Tijesto možete zamijesiti i od hladnih sastojaka pa ga staviti u hladnjak na par sati (preko noći) da se digne. Prilikom izrade „ukrasnih“ pogača i kruhova neki preferiraju tijesta koja su se digla na hladnom jer ih je lakše oblikovati. No, ni s tijestima koja su se digla na toplom uglavnom nema problema, no ne smiju biti jako mekana.



3 žlice margarin rastopite i ostavite da se malo ohladi.

Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto podijelite na 3 jednaka dijela. Jedan komad razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug, debljine oko 0,5 cm i stavite ga na lim. 
Drugo i treći komad tijesta razvaljate u nešto veći i tanji krug od onog na limu. Jedan od tih krugova premažite mlakim margarinom pa na njega stavite drugi krug. Sve to radite na dobro pobrašnjenoj podlozi.
Oštrim nožem zarežite tijesto kako bi dobili trake koje ćete ispreplesti u svojevrsne pletenice. Tijesto možete zarezati na 4 mjesta - za 4 pletenice ili na 8 mjesta – za 8 pletenica (na ovom linku možete vidjeti i jednu i drugu varijantu pogače).
Kad ste trake zarezali, ispletite ih  povlačeći ih jednu kruz drugu. Trake možete ispreplesti počevši od ruba pa plesti prema sredini (kao na donjoj fotografiji) ili početi od sredine pa plesti prema van (na spomenutom linku možete vidjeti obje varijante).


Kad se ispleli sve trake, tijesto u limu premažite rastopljenim margarinom (ako se stvrdnuo, ugrijte ga). Lim s tijestom stavite tik do isprepletenog tijesta. Nauljite plitki tanjur i jednu ruku (lijevu) pa s jedne strane ugurajte tanjur, a s druge dlan pod isprepleteno tijesto i brzo ga prebacite u lim na tijesto te poravnajte.
Gornji isprepleteni komad tijesta trebao bi biti veći od donjeg tijesta pa rub gornjeg tijesta ugurajte pod donji komad tijesta. Zatim od rubova oblikujte svojevrsne okruglaste latice.



Zagrijte pećnicu na 190°C. Tijesto ostavite na toplom dok se pećnica zagrije. Premažite ga umućenim jajetom i posipajte sjemenkama.
Pogaču pecite oko pola sata da porumeni.



Pletena cvjetna pogača (s pekmezom od bobičastog voća)


Sastojci
Tijesto
600 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
2 žlice šećera
1 jaje sobne temperature
1 žlica rastopljenog, mlakog margarina
50 ml mlake vode
oko 250 ml mlakog mlijeka
naribana kora pola limuna
+
2 žlice rastopljenog, mlakog margarina za premazivanje

Nadjev
450 g smrznutog bobičastog voća
na vrhu noža cimeta
1 vanilin šećer
7 žlica želirnog šećera (kupovna mješavina za želiranje tj. pripremu džemova, pekmeza ili želea, koja sadrži šećer te ga nije potrebno dodavati)

Premaz
3 žlice šećera
6 žlica vode



Priprema
Smrznuto voće stavite u cjedilo i ostavite da se odmrzne preko noći.

Sutradan…
Tijesto zamijesite kao i u receptu za slanu varijantu, te ga ostavite da se digne.

2 žlice margarin rastopite i ostavite da se malo ohladi.

Dignuto tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.

Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug debljine 0,5 mm.
Drugi komad također razvaljajte u krug jednake veličine kao i prvi.
Jedan krug premažite rastopljenim margarinom pa na njega stavite drugi krug.
Tako pripremljene tijesto zarežite i isprepletite trakice kao što je opisano u receptu za slanu varijantu.

Nakon toga okruglu posudu za pečenje (promjera 30 cm) obložite papirom za pečenje.
Razvaljajte jedan od 2 preostala komada tijesta u tanki  krug i stavite ga u posudu za pečenja da mu krajevi vise preko ruba.

Odmrznuto, ocijeđeno voće stavite u zdjelu, dodajte želirni šećer, vanilin šećer i cimet te promiješajte pa smjesu ravnomjerno rasporedite na razvaljano tijesto u posudi za pečenje. Krajeve tijesta koji vise preko ruba, sada preklopite preko voća.

Zadnji preostali komad tijesta razvaljajte u krug malo veći od posude za pečenje i stavite ga na tijesto u posudi za pečenje, a krajeve ugurajte ispod tijesta u posudi.
Tijesto premažite rastopljenim margarinom.

Isprepleteno tijesto  brzo prebacite u lim te sve poravnajte, krajeve ugurajte ispod tijesta.


U lončiću zakuhajte šećer s vodom.
Mlakim sirupom premažite pogaču i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200° C. Pecite ju oko pola sata da porumeni.

Pečenu pogaču premažite ostatkom šećernog sirupa.




Izvor: kao predložak za izradu ovih pogača poslužile su pogače Valentine Zurkan.


4 komentara: