nedjelja, 13. srpnja 2014.

Raspletena pletenica





Sastojci 
Tijesto (slano)
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 puna čajna žlica soli
2 jaja sobne temperature
100 ml kiselog mlijeka sobne temperature
oko 100 ml mlake vode

Za premazivanje
120 g mekanog margarina

Za posipavanje
lan
1 umućeni bjelanjak



Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, jaja, kiselo mlijeko i vodu te zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko pola sata, da se digne.

Mekani margarin dobro promiješajte ili izmiksajte da se može lako razmazivati.
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.



Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (34 cm x 46 cm). Premažite ga margarinom i narolajte kao savijaču (počevši s duže strane).
Dobiveni svitak stavite na lim (po dijagonali).
Oštrim nožem režite svitak na jednoj strani, kao da režete šnite (debljine 8-10 mm), ali na drugoj strani nemojte prerezati do kraja, šnite se moraju držati zajedno (dobiveni oblik izgledom podsjeća na češalj).
Svaku drugu zarezanu šnitu primite u povucite na suprotnu stranu (u sredini se šnite drže zajedno).



Pletenicu ostavite 15ak min. na sobnoj temperaturi. Zatim ju premažite umućenim bjelanjkom i posipajte lanom.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko pola sata, da porumeni.



Ako vam narolani svitak ne stane na lim za pečenje po dijagonali, prerežite ga jednom okomito po sredini pa oba komada stavite na lim (ne preblizu jedan drugome) i napravite dvije raspletene pletenice.



Nema komentara:

Objavi komentar