subota, 19. srpnja 2014.

Samo još jedna pogača...


Sastojci
Tijesto (slano)
600 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 čajna žlica šećera
1 puna čajna žlica soli
2 žlice ulja
100 ml hladne vode
200 ml hladnog mlijeka
+
ulje ili rastopljena mlaka svinjska mast za premazivanje
1 jaje za premazivanje





Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, ulje, vodu i mlijeko te zamijesite glatko, ali tvrđe tijesto (mlijeko dodavajte postupno). Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u posudu, poklopite poklopcem i stavite u hladnjak preko noći (ili na 3 sata).

Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.



Od dignutog tijesta najprije odvojite kuglicu veličine marelice i ostavite ju sa strane. Ostatak tijesta podijelite na 4 jednaka komada.

3 komada tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug, promjera  20ak cm. Jedan krug stavite na lim i premažite ga uljem ili mašću. Poklopite drugim komadom pa i njega premažite uljem, poklopite ga trećim komadom tijesta te i njega premažite masnoćom.
Četvrti komad razvaljajte u nešto veći krug od prethodnih i stavite ga na lim na naslagane krugove, a krajeve mu zataknite ispod naslaganog tijesta.
Taj krug nemojte premazivati odozgo nego ga oštrim nožem narežite na četvrtine i malo ih razmaknite da među njima ima dovoljno prostora.
Svaku četvrtinu zarežite do dna kao na fotografiji. Prstima izvucite tijesto kroz proreze da se vide slojevi.
Lijevi i desni kut svake četvrtine (na fotografiji su označeni crvenim krugovima) prstima lagano ugurajte ispod da dobijete okruglasti oblik (na fotografiji je zelenim krugovima označeno kako bi to trebalo izgledati nakon što ugurate kutove).


Sačuvani komad tijesta veličine marelice razvaljajte u traku širine oko 5 cm, premažite ju uljem i narolajte počevši s kraće strane, mjesto spoja okrenite prema dolje, a odozgo ju zarežite nožem (npr. u križ) i raširite proreze da se tijesto razlista.



Ostavite tijesto na toplom, oko 20 min. zatim ga premažite umućenim jajetom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Pogaču pecite oko pola sata.


Ukoliko želite intenzivniju boju pred kraj uključite samo gornji grijač ili neku drugu funkciju (ovisno o pećnici) kako bi pogača jače porumenila odozgo.

Vruću pečenu pogaču premažite uljem.


Izvor: pogača je rađena po uzoru na pogače Valentine Zurkan.


Nema komentara:

Objavi komentar