nedjelja, 27. srpnja 2014.

Samo još jedna pogača…2


Sastojci
Tijesto (slano)
500 g brašna
1 suhi kvasac (7g)
1 čajna žlica šećera
1 puna čajna žlica soli
1 jaje sobne temperature
2 žlice ulja
oko 200 ml mlakog mlijeka
+
rastopljena, mlaka svinjska mast ili ulje za premazivanje
1 jaje za premazivanje



Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, ulje i mlijeko te zamijesite glatko, ali tvrđe tijesto (mlijeko dodavajte postupno). Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u posudu, poklopite poklopcem i ostavite na toplom da se digne.


Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto podijelite na 4 jednaka komada.
Svaki komada tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug, promjera  20ak cm. Jedan krug stavite na lim i premažite ga mašću. Poklopite drugim komadom pa i njega premažite mašću, poklopite ga trećim komadom tijesta te i njega premažite masnoćom i sve poklopite četvrtim krugom koji nemojte premazivati.

Tijesto režite od sredine prama rubu, kao da režete tortu na 16 šnita, ali u sredini ih nemojte prerezati ostavite ih da se drže zajedno (možete u sredini staviti  čašu kako ne biste zarezali tijesto).
Zatim svaku od tih 16 dobivenih šnita zarežite po sredini, po dužini no opet nemojte prerezati do kraja – ni na početku ni na kraju.
Kroz taj otvor u sredini provucite prvo jedna pa drugi ćošak provlačeći tijesto odozdo. Provučene krajeve malo poravnajte da se razlistaju slojevi tijesta.

Pogaču premažite umućenim jajetom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C, pecite ju oko pola sata.
Pečenu vruću pogaču premažite uljem.

Izvor: kao predložak za izradu ove pogače poslužile su pogače Valentine Zurkan.

Nema komentara:

Objavi komentar