Sastojci
Tijesto
600 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 čajna žlica šećera
1-2 čajne žlice soli
200 ml mlakog mlijeka
oko 200 ml mlake vode
+
150 g hladnog margarina
Premazivanje
1 jaje
Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol i mlijeko pa postupno
dodavajte vodu kako biste
zamijesili glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite ga na toplom da se
digne.
Okruglu posudu za pečenje (promjera oko 35 cm) obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik, na debljinu oko 7 mm. Na
polovicu tijesta naribajte polovicu hladnog margarina pa preko njega preklopite
slobodni kraj tijesta.
Tijesto okrenite za 90° i ponovno ga razvaljajte u pravokutnik, debljine
oko 7 mm. Na polovicu tijesta naribajte preostali margarin i preko njega
preklopite slobodni kraj tijesta. Tijesto razvaljajte u pravokutni, debljine
oko 7-10 mm. Oštrim nožem tijesto odmah narežite na trake širine 4-5 cm.
Svaku traku motajte oko njene osi, kao da žmičete rublje. Jednu traku
smotajte kao puža i položite ju na sredinu posude za pečenje. Oko nje, u krug,
redajte ostale dobivene rolane komade.
Složeno tijesto premažite umućenim jajetom i ostavite ga na sobnoj
temperaturi dok se pećnica grije.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pogaču pecite oko pola sata.
Predivna pogača!
OdgovoriIzbrišiHvala.
Izbriši