utorak, 3. svibnja 2016.

Harmonika pogača

Sastojci
Tijesto
600 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 čajna žlica šećera
1-2 čajne žlice soli
200 ml mlakog mlijeka
oko 200 ml mlake vode
+
150 g hladnog margarina

Premazivanje
1 jaje

Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol i mlijeko pa postupno dodavajte vodu kako biste zamijesili glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite ga na toplom da se digne.
Okruglu posudu za pečenje (promjera oko 35 cm) obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik, na debljinu oko 7 mm. Na polovicu tijesta naribajte polovicu hladnog margarina pa preko njega preklopite slobodni kraj tijesta.

Tijesto okrenite za 90° i ponovno ga razvaljajte u pravokutnik, debljine oko 7 mm. Na polovicu tijesta naribajte preostali margarin i preko njega preklopite slobodni kraj tijesta. Tijesto razvaljajte u pravokutni, debljine oko 7-10 mm. Oštrim nožem tijesto odmah narežite na trake širine 4-5 cm.
Svaku traku motajte oko njene osi, kao da žmičete rublje. Jednu traku smotajte kao puža i položite ju na sredinu posude za pečenje. Oko nje, u krug, redajte ostale dobivene  rolane komade.


Složeno tijesto premažite umućenim jajetom i ostavite ga na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pogaču pecite oko pola sata.

2 komentara: