Sastojci
Tijesto
300 g brašna
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice sode
1 žlica kiselog vrhnja
oko 100 ml (hladnog) mlijeka
Nadjev od rajčica
500 g rajčica
1 češanj češnjaka
sol, papar
Bešamel umak
250 ml mlijeka
25 g margarina
1 žlica glatkog brašna
sol
papar
100 g naribanog tvrdog sira
Priprema
U posudu stavite brašno, sol, sodu i vrhnje pa zamijesite tijesto
postupno dodavajući mlijeko. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola
sata.
Za nadjev od rajčica, rajčice operite i narežite na kockice, češnjak
nasjeckajte. U loncu zagrijte ulje pa dodajte češnjak i kratko ga popržite.
Zatim dodajte rajčice i posolite pa kuhajte 15ak min. da ispari tekućina i
nastane gust umak. Po želji, začinite solju, paprom i šećerom. Ostavite ga da
se ohladi.
Za bešamel umak, u loncu rastopite margarin, dodajte brašno i kratko ga
popržite. Ulijte mlijeko i sve dobro promiješajte pjenjačom, umak kuhajte oko 5
min. na laganoj vatri da se zgusne. Začinite ga solju i paprom. Na kraju
umiješajte naribani sir. Ostavite umak da se hladi.
Okruglu posudu za pečenje (promjera 24 cm) namastite.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga da bude veće od posude
za pečenje. Pomoću valjka prenesite tijesto u posudu da krajevi padaju preko
ruba posude.
Na tijesto razmažite nadjev od rajčice pa preko njega (mlaki) bešamel
umak. Vilicom malo promiješajte nadjeve da se pomiješaju.Rubove tijesta prebacite preko nadjeva (oblikujte faldice), a u sredini neka
ostane otvor.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pitu pecite oko pola
sata.
Pečenu pitu ostavite da se malo ohladi.
Izvor: adaptirani recept sa stranice La cuisine creative.
Nema komentara:
Objavi komentar