srijeda, 3. prosinca 2014.

Sovine oči

(Kolač je poznat i pod nazivima: Djedov brk, Bicikli, Radio-kolač, Roll-kolač,...)


Sastojci
Tijesto
20 g svježeg kvasca
1 čajna žlica šećera
7 žlica toplog mlijeka
350 g brašna
3 žlice šećera
4 žumanjka
250 g margarina sobne temperature
pekmeza od marelice za premaz

Nadjev
4 bjelanjka
150 g šećera
200 g mljevenih oraha


Priprema
Za tijesto: u toplo mlijeko dodajte šećer i natrgani kvasac, promiješajte da se kvasac rastopi i ostavite na toplom da smjesa nabubri.

U posudu stavite brašno, šećer,žumanjke, na listiće narezani margarin i nabubrenu smjesu od kvasca pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto odmah podijelite na 4 dijela. 
Uzmite jedan komad tijesta i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ga što tanje (2-3 mm), u oblik pravokutnika,  na dužinu lima za pečenje. Odrežite neravni dio tijesta  da stranice budu ravne. Uz rub dviju najdužih stranica, tanko razmažite pekmez prema sredini, samu sredinu (oko 4 cm) nemojte premazivati. Obje strane premazane pekmezom čvrsto narolajte prema sredini, sredinu ostavite praznu.
Dobiveni oblik položite u lim obložen papirom za pečenje. Na isti način pripremite i preostala 3 komada tijesta, sve ih položite u lim, jedan do drugog.



Za nadjev: od bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg. Dodajte šećer i miksajte smjesu oko 5 min. Zatim umiješajte orahe. Dobivenu smjesu rasporedite u prazan prostor između narolanih dijelova tijesta. Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite ga 20ak min., da lagano porumeni. Pečeni kolač ostavite da se ohladi pa ga narežite.




Izvor: bilježnica s receptima moje mame.

1 komentar: