srijeda, 10. prosinca 2014.

Boem šnite


Sastojci
Krema
500 ml mlijeka
2 praška za puding od vanilije
8 žlica šećera
200 g margarina sobne temperature

Kore
6 jaja
prstohvat soli
3 žlice šećera
9 žlica ulja
3 žlice kakaa
3 žlice brašna
1 prašak za pecivo

Preljev
150 ml vode
50 ml ruma
4 žlice šećera

Glazura
150 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
2 žlice šećera u prahu
4 žlice ulja
3 žlice vode




Priprema
Za kremu, odvojite 100 ml mlijeka i pomiješajte ga s praškom za puding i šećerom. 400 ml mlijeka zakuhajte pa u njemu skuhajte puding. Smjesu pokrijte i ostavite da se hladi, povremeno ju promiješajte.

Kremasto izmiksajte mekani margarin pa ga postupno, žlicu po žlicu, umiksajte u mlaki puding.

Za kore, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa umiksajte ulje.
Brašno pomiješajte s kakaom i praškom za pecivo pa kroz gusto cjedilo sve prosijajte u smjesu od žumanjaka. Zatim dodajte snijeg od bjelanjaka i sve lagano promiješajte.
Lim (20 cm x 30 cm) obložite papirom za pečenje. Papir namastite i pobrašnite pa ulijte ¼ smjese, ravnomjerno ju razmažite. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite da bude suha.
Na isti način ispecite još 3 kore (svaku na namaštenom i pobrašnjenom papiru za pečenje).
Pečene kore ostavite da se ohlade.

Za preljev, sve sastojke stavite u lonac, miješajte da se šećer rastopi. Kad zakuha, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.


Jednu ohlađenu koru stavite na pladanj, malo ju izbockajte vilicom i prelijte ohlađenim preljevom, po potrebi pričekajte da kora upije preljev. Premažite ju dijelom kreme i poklopite drugom korom. Tu koru opet nabockajte vilicom, prelijte preljevom, premažite dijelom kreme pa poklopite trećom korom. Nju izbockajte vilicom, prelijte preljevom, premažite dijelom kreme i poklopite četvrtom korom. Četvrtu koru prelijte preljevom.
Kolač ostavite da odstoji oko 8 sati.


Za glazuru, u lonac stavite natrganu čokoladu i ostale sastojke pa sve otopite na pari da dobijete glatku smjesu. Glazuru prelijte po kolaču.




Izvor: bilježnica s receptima moje mame.

Nema komentara:

Objavi komentar