srijeda, 17. prosinca 2014.

Šarene božićne jelke



Tijesto
350 g oštrog brašna
250 g margarina
50 g šećera u prahu
sitno naribana kora 1 neprskane naranče
2 vanilin šećera
1 jaje




Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Stavite ga u posudu, posudu poklopite poklopcem i sve stavite u hladnjak na 20-30 min.

Razvaljajte tijesto na otprilike 3 mm debljine i kalupima izrežite jelke. Pri vrhu jelkama možete prije pečenja napraviti rupu ukoliko kasnije želite provući špagu kroz jelku. Otvor možete izrezati nožem ili ga možete izdubiti čepom od flomastera, rastavljenom kemijskom olovkom…

Jelke slažite u lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 8 min. (ovisno o debljini i veličini jelke, te o vašoj pećnici). Kolačići trebaju ostati svijetli.






Pečene jelke ostavite da se hlade u limu 5 min., a onda ih premjestite u odgovarajuću posudu i ostavite da se potpuno ohlade.

Prije „crtanja“ po jelkici bilo bi dobro da s kolačića odstranite zaostale mrvice brašna kako bi se royal icing smjesa bolje primila za kolačić. Mrvice s kolačića „pometite“ kistom.



Royal icing za ukrašavanje
1 bjelanjak
oko 250 g (sitnog) šećera u prahu (+/- 100-200 g)
limunov sok
zelena boja


Za royal icing, mikserom kratko umutite bjelanjak da se zapjeni. Zatim mu  postupno dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Smjesu miksajte par minuta da bude glatka.
Količina potrebnog šećera ovisi o veličini bjelanjka i prema tome može jako varirati.
Na kraju dodajte zelenu boju da dobijete željenu nijansu.
Potrebne su vam dvije smjese, zato smjesu podijelite u dvije posude.
Jedan dio smjese treba biti čvrst i ne smije se razlijevati  jer ćete njime iscrtavati vanjske rubove.
Drugi dio smjese treba biti rjeđi, mora se razlijevati jer ćete njime popunjavati veće površine.
Ne možete pogriješiti: ako je smjesa prerijetka dodajte još šećera u prahu, a ako je pregusta/prečvrsta  dodajte par kapi limunovog soka.
Vodite računa i o tome da boja u gelu ili tekuća boja mogu razrijediti smjesu.



Ovisno o veličini jajeta, tj. bjelanjka možete dobiti jako puno royal icing smjese. Ako želite napraviti samo jednu mjeru jelkica prema gore navedenom receptu, za njihovo ukrašavanje bit će vam potrebno manje od pola royal icing smjese napravljene od 1 bjelanjka srednje veličine - dakle bilo bi dobro da uzmete manje jaje ili pokušajte upotrijebiti samo pola bjelanjka.

Ili možete ispeći hrpu različitih kolačića, napraviti smjesu od 1 bjelanjka pa ju podijeliti u nekoliko posudica te u svaku posudu dodati drugu boju i ukrasiti tonu kolačića…




Pripremljenu smjesu možete čuvati oko 1 tjedan na sobnoj temperaturi (ukoliko ste sigurni da je bjelanjak svjež!). Mora biti dobro zatvorena da se ne suši (npr. u zavezanoj vrećici, pa spremljena u još jednu vrećicu ili posudu s poklopcem).

Budući da se royal icing smjesa na zraku (brzo) suši, dok ukrašavate kolačiće, po potrebi poklopite posudu sa smjesom poklopcem, ili posudu pokrijte vlažnom krpom.




Čvršćom royal icing smjesom napunite slastičarsku vrećicu za jednokratnu upotrebu i odrežite joj ćošak – da dobijete mali otvor promjera oko 2 mm kroz koji ćete istiskivati smjesu  u „tankoj“ niti. Po ohlađenim jelkicama iscrtajte rub. Ukoliko ste na jelkicama napravili rupu za špagu: čvrstim royal icingom napravite rub oko te rupe.



Rjeđom royal icing smjesom napunite drugu slastičarsku vrećicu za jednokratnu upotrebu i odrežite joj ćošak, napravite malo veći otvor, npr. 5 mm. Ispunite kolačić, unutar iscrtanog ruba, rjeđom smjesom. 


Smjesa je neravna: zagladit ćete ju tako da kolačić brzo pomičete amo-tamo po ravnoj površini.


Po smjesi odmah rasporedite željene ukrase: šećerne perlice, šećerne raznobojne mrvice, zvjezdice, kokosovo brašno (kao snijeg),…
Ukrase možete stavljati i na stvrdnutu smjesu na jelkicama: zalijepite ih pomoću rjeđe royal icing smjese.


Kolačiće ostavite na sobnoj temperaturi da se smjesa osuši.




Ako smatrate da vam se royal icing smjesa negdje previše razlijala ili niste zadovoljni nekim detaljima napravljenim od spomenute smjese, pričekajte da se royal icing osuši pa onda smjesu sastružite pomoću čačkalice i popravite što možete (ako pokušate popraviti stvar dok je smjesa mokra, samo ćete ju razmazati).


Kad se smjesa osuši kroz napravljene otvore na jelkicama možete provući špagu.





2 komentara:

  1. Preeeeelepo,cestitam!
    Pravila sam i ja jednom slicne bozicne ukrase keksice, kako je dobra slatka i zabavna ideja puna ljubavi!
    Ali nisam ih stavila na jelku, jeli smo skoro odmah! :-)
    Mene zanima kako pravimo ovu rupicu na vrh i kad, jel negde pise a nisam primetila? Jer vidim one keksice na slici nemaju rupice u pocetku, jel pravimo pre pecenja? A koliko? Sta ako izgubi pecenjem? Jel treba veci nego sto mislimo?
    A jel lako da ih jedemo kad su tako puno ukrasene glazurom, ja nisam jos pravila takav icing pa ne znam da li su tvrde... Ja sam tad ukrasila sa cokoladom i raznim slicnim sarenim mrvicama...
    :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala.
    Ispod druge slike piše da se rupa za špagu napravi prije pečenja.Rupa se može izdubiti čepom od flomastera, rastavljenom kemijskom olovkom ili se nožem pažljivo napravi otvor promjera oko 6-7 mm. Otvor se pečenjem smanji, zato i treba biti malo veći. Ako se tijekom pečenja otvor previše zatvori, kad se kolači izvade iz pećnice, odmah dok su vrući pomoću npr. čačkalice može se malo proširiti rupa.

    Icing se osuši i stvrdne, nije tvrd ko kamen, ali ja to ne jedem jer ne volim takve kolače.

    OdgovoriIzbriši