srijeda, 24. prosinca 2014.

Jelke pod snijegom



Sastojci
Tijesto
350 g brašna
250 g margarina
150 g šećera u prahu
sitno naribana kora jedne naranče
1 jaje

Royal icing za ukrašavanje
1 bjelanjak
oko 300 g (sitnog) šećera u prahu
limunov sok

Ostalo
kalupi u obliku zvijezda (4-5 veličina)
bomboni za ukrašavanje (M&M)




Priprema
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Razvaljajte tijesto oko 1 cm debelo i kalupima režite zvijezde (jednak broj komada svake veličine).
Zvijezde slažite u pobrašnjeni lim za pečenje.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C 10ak min., pazite da ostanu svijetle. Pecite jednu po jednu veličinu zvijezda, tj. nemojte u istoj turi peći i najmanje i najveće zvijezde jer će male zvijezde previše potamnjeti dok se velike ispeku.
Pečene zvijezde ostavite da se ohlade.



Za royal icing, mikserom kratko umutite bjelanjak da se zapjeni. Zatim mu  postupno dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Smjesu miksajte par minuta da bude glatka.
Količina potrebnog šećera ovisi o veličini bjelanjka i prema tome može jako varirati. Ako je smjesa pregusta, dodajte limunov sok, a ukoliko je prerijetka dodajte još šećera u prahu.





Zvijezde slažite jednu na drugu: od najveće prema najmanjoj i slijepite ih royal icingom. Istom smjesom ukrasite jelke i na njih zalijepite raznobojne bombone.

Jelke ostavite na sobnoj temperaturi da se smjesa osuši.




2 komentara:

  1. Aa vau i to je lepa ideja samo nemam sve velicine takvih kalupica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala.
      Ja sam davno vidjela takve jelke negdje, ali nisma imala kalupe. Prije par godina sam kupila kalupe i napravila ih prvi put.

      Izbriši