srijeda, 30. srpnja 2014.

Svitak iz kalupa s dekoriranim biskvitom



Sastojci
Smjesa za „ukrašavanje“ biskvita
1 bjelanjak
30 g šećera
20 g mekanog maslaca
40 g brašna
crvena i zelena boja u prahu

Biskvit
4 jaja
1/2 šalice šećera
60 g otopljenog, mlakog maslaca
1/2 šalice brašna + 1/4 šalice kakao praha za tamni biskvit ili brašna za svijetli biskvit

Krema
5 žumanjaka
100 g šećera
1 vanilin šećer
250 ml mlijeka
20 g bijele želatine u prahu
200 ml biljnog šlaga
1 žlica kakaa
1 staklenka kompota od višanja



Priprema
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.
Smjesa za ukrašavanje
U manju zdjelu stavite bjelanjak, brašno, maslac i šećer pa sve izmiksajte u glatku smjesu. U jedan dio smjese dodajte crvenu, a u drugi zelenu boju.

* Za motiv koji sam ja crtala (višnje) nije potrebno puno smjese – dovoljna je polovica. Ja sam  izmiksanu smjesu podijelila na 2 jednaka dijela, jedan dio stavila sam u vrećicu za zamrzavanje i zamrznula, to ću upotrijebiti neki drugi put. A drugi dio smjese podijelila sam na 2 dijela, veći i manji; veći dio smjese pomiješala sam s crvenom bojom, a manji sa zelenom.
Savjetujem upotrebu boja u prahu, jer prema mojem iskustvu tekuće boje i boje u gelu previše razgnjecave smjesu.

Smjese stavite u slastičarsku vrećicu, odrežite vrh pa nacrtajte željeni motiv (višnje) na papiru za pečenje. Lim s nacrtanim motivima stavite u zamrzivač na sat vremena.


Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.
Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom. Dodajte im mlaki, rastopljeni maslac i brašno. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Pripremljenu smjesu brzo, ali pažljivo razmažite preko zamrznutih nacrtanih motiva. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 8-10 min. ovisno o pećnici). Pečeni biskvit istresite na papir za pečenje posipan kristal šećerom. Odmah pažljivo odlijepite papir za pečenje na kojem se biskvit pekao. Biskvit ostavite da se ohladi.


Na ohlađeni biskvit stavite veći komad papira za pečenje i na njega pladanj pa sve okrenite tako da dekorirana strana biskvita bude odozdo, odlijepite papir za pečenje na koji ste prvotno istresli pečeni biskvit. Zajedno s papirom za pečenje na kojem sa sada nalazi, biskvit stavite u uski, duboki, dugi kalup. Stranice biskvita poduprite papirom za pečenje da se ne bi preklopile preko vanjskih rubova kalupa i popucale.

Krema
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Izmiksajte biljni šlag.
Višnje ocijedite.


Žumanjke izmiksajte s obje vrste šećera. Polako dodajte mlijeko pa dobro promiješajte. Smjesu prebacite u lonac i lagano zagrijavajte na štednjaku, miješajući pjenjačom. Čim zakuha, maknite ju sa štednjaka te prebacite u posudu za miksanje. Ostavite ju da se hladi 1-2  min. pa umiješajte želatinu i miješajte da se rastopi.
Posudu sa smjesom stavite u sudoper napunjen hladnom vodom, miješajte pjenjačom da se ohladi.
U ohlađenu kremu umiksajte izmiksani biljni šlag. Zatim prosijajte kakao pa sve još jednom dobro izmiksajte.
Na kraju kuhačom umiješajte ocijeđene višnje.
Pripremljenu  kremu rasporedite u kalup obložen biskvitom, odozgo zagladite. Krajeve biskvita preklopite preko kreme, trebali bi se dodirivati, ako se preklapaju, odrežite višak. Na kalup stavite odgovarajući pladanj i sve okrenite da kolač sklizne na pladanj, ali kalup nemojte micati, ostavite ga na kolaču i sve stavite u hladnjak na, otprilike, 6 sati.

* Veličina kalupa u kojem radite kolač ovisi o tome u kojem  limu ste pekli biskvit.
Ja koristim kalupe dimenzija 25 cm x 11 cm, visine 7 cm (pa mi ostane kreme i izrežem višak biskvita) ili veći 35 cm x 11 cm x 7 cm.


* Umjesto svitka možete napraviti roladu: pečeni biskvit odmah istresite na papir za pečenje posipan kristal šećerom. Odmah pažljivo odlijepite papir za pečenje na kojem se biskvit pekao pa na biskvit stavite kuhinjsku krpu i pladanj. Sve zajedno okrenite  da dekorirana strana biskvita bude odozdo, odlijepite papir za pečenje na koji ste prvotno istresli pečeni biskvit i sve narolajte zajedno s kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni biskvit odrolajte, premažite nadjevom po želji i ponovno zarolajte.

Izvor: smjesa za ukrašavanje biskvita i biskvitna smjesa rađene su prema receptu s bloga Ave dulcis.

1 komentar: