četvrtak, 10. srpnja 2014.

Dizani kuglof s višnjama


Sastojci
Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
pola čajne žlice soli
naribana kora pola neprskanog limuna
100 g kiselog vrhnja sobne temperature
100 g rastopljenog margarina
2 žumanjka sobne temperature
2 žlice ruma
oko 120 ml toplog mlijeka
+
2 žlice kakaa i 2 žlice mlijeka
36 otkoštičenih, smrznutih višanja


Preljev
200 g šećera u prahu
voda
crvena boja



Priprema
Višnje stavite u cjedilo i ostavite ih da se odmrznu.

U veću posudu stavite brašno, kvasac, obje vrste šećera, sol, naribanu limunovu koru, kiselo vrhnje, mlaki margarin, žumanjke, rum, i mlijeko. Zamijesite glatko tijesto, po potrebi dodajte još mlijeka. Oblikujte ga u kuglu, stavite u posudu s poklopcem (ili pokrijte krpom) i ostavite na toplom oko 1 sat da se digne.

Kalup za kuglof ili vijenac namastite i pobrašnite
Dignuto tijesto podijelite na dva dijela.
Kakao prosijajte i umutite s 2 žlice mlijeka da nema grudica te ga umijesite u jedan dio tijesta. Tijesto dobro premijesite da bude jednolično smeđe (bez žutih šara). Dok mijesite smeđe tijesto, žuto tijesto stavite u posudu s poklopcem ili pokrijte da se ne suši.
I žuti i smeđi komad tijesta podijelite na 18 dijelova (ukupno 36 kuglica) pokrijte ih krpom da se ne suše.
Kuglicu tijesta prstima spljoštite i malo razvucite pa zamotajte jednu ocijeđenu višnju.
Kuglice tijesta naizmjence stavljajte u pripremljeni kalup.

Kalup pokrijte vlažnom krpom i tijesto ostavite na toplom oko 1 sat da se tijesto digne.


Dignuto tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 175°C i pecite ga oko 60 min.  Nakon 25 min. pečenja, kalup prekrijte aluminijskom folijom kako tijesto ne bi previše potamnjelo.

Pečeni kuglof ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, onda na kalup stavite pladanj i sve zajedno okrenite da kuglof sklizne na pladanj.
Kuglof ostavite da se potpuno ohladi.

Za preljev, u jednu posudu stavite 100 g šećera u prahu i par kapi vode. Dobro promiješajte žlicom da dobijete glatku, gustu pastu. Smjesa ne smije biti prerijetka, no, ne smije biti ni prečvrsta – tanje i deblje niti se pomoću žlice izvlače  po kuglofu. Ako je smjesa rijetka, možete dodati još šećera, a ako je pregusta, dodajte još vode.
U drugu posudu stavite 100 g šećera u prahu i par kapi vode. I tu smjesu dobro promiješajte žlicom da dobijete glatku, gustu pastu. Dodajte nešto više boje nego u prvu smjesu, kako biste dobili tamniju ružičastu nijansu.

Ohlađeni kuglof prošarajte tamnijim i svjetlijim ružičastim nitima pripremljene šećerne smjese.

Kuglof ostavite na sobnoj temperaturi da se preljev stvrdne.



Broj komentara: 5:

  1. Odgovori
    1. Ideja nije moja, pokupila sam ju negdje na netu, no hvala na komentaru.

      Izbriši
  2. Vau preslatka dekoracija rušičastom bojom!!! I lako se pravi! Čestitam!!! <3

    OdgovoriIzbriši
  3. zabavna je procedura sa lopticama :)) mada mi kad pravimo kolač sa 2 bojama prvo prelijemo prvi dio testa koji nema kakao unutra a zatim onaj sa kakaom. Višnje i na 1. i na 2. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja tu ne vidim ništa zabavno, to je takav recept za kolač od dizanog tijesta: kuglof od biskvitne smjese i kuglof od dizanog tijesta su dvije različite stvari.

    OdgovoriIzbriši