srijeda, 7. siječnja 2015.

Žele-kocke


Sastojci
Biskvit
3 jaja
prstohvat soli
250 g šećera
100 ml ulja
125 ml mlijeka
200 g brašna
2 žlice kakaa
pola praška za pecivo (6 g)

Žele
500 g džema po želji
3 žlice vode
1 svijetli preljev za torte (12 g)

Glazura
120 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
2 žlice šećera u prahu
3 žlice ulja
4 žlice vode




Priprema
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.
Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom pa  dodajte ulje i mlijeko. Brašno pomiješajte s kakaom i praškom za pecivo pa sve umiksajte u smjesu od žumanjaka.  Na kraju kuhačom umiješajte izmiksani snijeg.
Lim (34 cm x 22 cm)obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu i lim stavite u pećnicu zagrijanu na 190°C. Biskvit pecite oko 18 min., provjerite čačkalicom je li pečen.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi u limu.

Za žele, džem izmiksajte da bude gladak.
Preljev za torte pomiješajte  s vodom.
Džem zagrijavajte uz miješanje, dok zakuha, pa umiješajte preljev. Stalno miješajući, zagrijavajte smjesu da opet zakuha. Kad zakuha, maknite ju s vatre. Hladite ju  30ak sekundi, stalnu miješajući žlicom, te je onda prelijte po ohlađenom biskvitu (u limu u kojem ste ga pekli). Nagnite lim lagano na sve strane da se žele ravnomjerno rasporedi. Ostavite kolač u hladnjaku oko pola sata.


Za glazuru, čokoladu nasjeckajte te ju sa svim ostalim sastojcima otopite na pari da dobijete glatku smjesu. Rastopljenu čokoladu ostavite da se hladi, da bude tek topla, povremeno promiješajte. Toplu čokoladu prelijte po stvrdnutom želeu. Ponovno lagano  naginjite lim u svim smjerovima da se glazura ravnomjerno rasporedi.
Glazura ne smije biti vruća kada se izlijeva na žele, jer bi se žele počeo topiti.


Kolač stavite u hladnjak na 6 sati.


Nema komentara:

Objavi komentar