srijeda, 14. siječnja 2015.

Jabuke



Sastojci
Tijesto (za 18 jabuka)
500 g glatkog brašna
1 čaša kiselog vrhnja
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše (od jogurta) mlijeka
1 jaje
pola paketića suhog kvasca (3-4 g)
pola paketića praška za pecivo (oko 6 g)
1 žlica šećera
pola čajne žlice soli

Nadjev
3 veće jabuke
1 čajna žlica margarina
2-3 žlice šećera
prstohvat cimeta
prstohvat muškatnog oraščića
malo arome vanilije ili vanilin šećer
malo sitno naribane limunove kore

Ostalo
1-2 jajeta za premazivanje
papirnati kalupi za muffine
kalup za pečenje muffina
cijeli klinčići za «peteljke»



Priprema
Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se digne.

Za nadjev, jabuke ogulite i naribajte.
U loncu rastopite maslac i dodajte naribane jabuke i šećer. Sve pržite miješajući, par minuta na laganoj vatri, da se jabuke raskaše i da tekućina ispari. Jabuke začinite cimetom, muškatnim oraščićem, vanilijom i limunovom korom.
Nadjev ostavite da se ohladi.



Dignuto tijesto razvaljajte i nožem narežite na 18 podjednakih dijelova. Na sredinu svakog komada stavite oko 1 čajnu žlicu ohlađenog nadjeva pa pažljivo skupite krajeve i zamotajte nadjev u lopticu. Pazite  da svuda oko nadjeva bude jednaka količina tijesta tj. da ga ne stanjite previše.
Svaku lopticu stavite u papirnati kalup za muffin (mjesto gdje ste skupili krajeve tijesta oko nadjeva okrenite prema dolje) i poredajte ih u kalup za muffine.
Na sredini svake loptice tanjom, pobrašnjenom drškom kuhače napravite udubljenje (skoro do dna loptice, ali pazite da ju ne probušite). Uz rub svake udubine zapiknite klinčić.


Loptice ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi da se dižu.
Prije pečenja gornji dio tijesta premažite umućenim jajetom.

Tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 20ak min.


Izvor: adaptirani recept sa stranice La casa de vainilla.


Nema komentara:

Objavi komentar