četvrtak, 5. lipnja 2014.

Ledeno osvježenje


Sastojci
Bijeli dio
200 g biljnog šlaga
500 g milerama
4 žlice šećera u prahu
1 rum šećer

Crveni dio
300 g jagoda
4 žlice šećera u prahu

Ukrašavanje
100 g jagoda
listići mente




Priprema 
Bijeli dio
Izmiksajte biljni šlag pa u njega umiksajte mileram, šećer u prahu i rum šećer.

Crveni dio
Jagode operite, očistite i zdrobite štapnim mikserom. Dodajte šećer u prahu pa sve još jednom kratko izmiksajte štapnim mikserom.

U metalni kalup za vijenac (zapremnine oko 2 l) naizmjence žlicom stavljajte bijelu i crvenu smjesu. Sve malo promiješajte vilicom kako biste dobili mramorni uzorak.
Odozgo zagladite.
Sve stavite u hladnjak preko noći.


Sutradan oštrim, tankim nožem prođite tik uz rub kalupa, kako biste odvojili smjesu. Zatim kalup uronite u posudu s vrućom vodom, pričekajte par sekundi da se smjesa odvoji od kalupa. Na kalup stavite tanjur pa sve zajedno okrenite da smjesa sklizne na tanjur.



Smjesu vratite u zamrzivač da se ponovno stegne, ukoliko se jako otopila.

Smjesu izvadite iz zamrzivača 15ak.min prije posluživanja. Ukrasite ju jagodama i listićima mente.



Broj komentara: 5:

  1. Ovo mi se jako sviđa. Idealna letnja poslastica. Da li može slatka pavlaka umesto biljnog šlaga ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Budući da se slatka povlaka ponaša drugačije od šlaga, trebat će kremfix/šlagfih da se izmiksa. Zbog sastava slatke pavlake i njezina tekstura je drugačija pa će i zaleđena smjesa biti drugačija. No to ne znači da neće biti fina.

      Izbriši
  2. Divno osvezenje. Puno srece u radu i dobrodosla u blogerske vode.

    OdgovoriIzbriši