ponedjeljak, 20. lipnja 2016.

Zorkina pita

Sastojci
Tijesto
600 g brašna
2 suha kvasca
1 čajna žlica šećera
1 čajna žlica soli
1 jaje sobne temperature
oko 300 ml mlakog mlijeka
250 g hladnog margarina

Nadjev
350 g svježeg, dobro ocijeđenog  sira
1-2 žlice kiselog vrhnja
sol, papar
sitno nasjeckani češnjak
100 g tvrdog naribanog sira

Premaz
biljno ulje



Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer i sol pa postupno dodavajte mlijeko da zamijesite tijesto. Tijesto premijesite na radnoj površini i odmah ga razvaljajte  u pravokutnik. Na njega naribajte hladni margarin i narolajte ga. Dobivenu roladu okomito prerežite na 4 jednaka komada.


Uzmite jedan komad i razvaljajte ga u pravokutnik, po njemu rasporedite četvrtinu nadjeva od svježeg sira, vrhnja, soli i češnjaka te posipajte četvrtinu naribanog sira. Tijesto narolajte i položite ga u lim obložen papirom za pečenje, mjesto spoja okrenite prema dolje.
Tijesto premažite uljem.

Lim odmah stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pitu pecite 20ak min.

Pitu možete napraviti i u slanoj varijanti, onda nemojte staviti sol u tijesto.

Izvor: adaptirani recept s Coolinarike.

2 komentara:

  1. Zanimljivo izgleda, ja sam očekivala klasično tijesto za štrudlu.

    OdgovoriIzbriši