subota, 18. lipnja 2016.

Spiralni mramorni kruh



Sastojci
Tijesto
600 g brašna
75 g šećera
pola čajne žlice soli
1 suhi kvasac
2 žumanjka sobne temperature
oko 250 ml toplog mlijeka
50 g margarina sobne temperature
džem

Nadjev
100 g čokolade za kuhanje
20 g margarina


Priprema
U posudu stavite brašno, šećer, kvasac, sol, žumanjke i margarin pa postupno dodavajte mlijeko da zamijesite mekano tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite na toplom da se digne.



Za nadjev, čokoladu otopite zajedno s margarinom, ostavite da se ohladi, ali ne da se stvrdne.





Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik, debljine oko 0,5 cm. Tijesto premažite nadjevom od čokolade. Jednu trećinu tijesta preklopite preko sredine, a preostalu trećinu preko nje. Donji trećinu tijesta opet preklopite preko sredine i preostali gornji dio preko nje. Okrenite tijesto da preklopljeni dio leži na radnoj površini pa ga razvaljajte u pravokutnik na debljinu oko 1 cm. Nožem tijesto narežite na trake širine 1-1,5 cm. Svaku traku motajte oko njene osi da dobijete spiralu. Namotane oblike stavljate jedan do drugog u lim obložen papirom za pečenje. Ostavite lim na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite tijesto oko 15 min. da lagano porumeni.



Pečeno tijesto ostavite da se hladi 10ak min.
Zatim ga okrenite na komad papira za pečenje (da onaj dio koji je za vrijeme pečenja bio dolje, sada bude gore)  – i premažite ga džemom. Tijesto čvrsto narolajte da nema praznina među slojevima, važno je da ga dobro stegnete kako bi se svi slojevi slijepili, mjesto spoja okrenite prema dolje. Dobiveni valjak čvrsto omotajte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.



Izvor: adaptirani recept s bloga Tortelina.
 

Nema komentara:

Objavi komentar