četvrtak, 11. kolovoza 2016.

Dizani kolač s kruškama i pudingom

Sastojci
Nadjev
1 kg čvrstih (zelenijih) krušaka
sok 1 limuna
600 ml vode (ili soka od krušaka)
100 g šećera
1,5 paketić pudinga od vanilije (60 g)

Tijesto
300 g glatkog brašna
pola suhog kvasca (3-4 g)
1 jaje
50 g šećera
prstohvat soli
50 g mekanog margarina
oko 150 ml toplog mlijeka

Posip
60 g brašna
40 g šećera
1 vanilin šećer
na vrhu noža cimeta
40 g  mekanog margarina

Priprema
U 600 ml hladne vode (ili soka od krušaka) dodajte limunov sok. Kruške ogulite i narežite na komade te ih odmah stavljajte u vodu s limunovim sokom da ne potamne.
Narezane komade ocijedite, tekućinu sačuvajte. 150 ml tekućine pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. Ostatak tekućine zakuhajte pa umiješajte smjesu za puding, kad zakuha kuhajte oko 1 min. miješajući, onda dodajte kruške i dobro promiješajte. Ponovno ostavite smjesu da zakuha, miješajući, prokuhajte ju oko 2  min., maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
U posudu stavite brašno, kvasac, jaje, šećer, sol, margarin narezan na listiće i mlijeko pa zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite, oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko pola sata.
U posudu stavite sve sastojke za posip i prstima trljajte sastojke da dobijete mrvice.
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Pomoću valjka stavite ga u lim obložen papirom za pečenje (35 cm x 20 cm, visine 4-5 cm), oblikujte rub visine oko 2 cm.
Ohlađeni nadjev stavite na tijesto i poravnajte ga. Po nadjevu rasporedite posip. 
Kolač ostavite na sobnoj temperaturi 20ak min. Zatim ga stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 35 min. Pečeni kolač ostavite da se potpuno ohladi.


3 komentara: