Sastojci
Popečci
1 jaje
100 ml mlijeka
300 g krumpira
oko 8 žlica brašna
sol, papar
mljevena paprika
masnoća za prženje
Preljev
1 jaje
1 kiselo vrhnje (20% mm)
sol, papar
200 g tvrdog sira (Gauda)
Krumpir ogulite, operite i krupnije naribajte (na ribež za jabuke). Jaje umutite
s mlijekom, dodajte brašno, začine i krumpir te dobro promiješajte. Po potrebi
dodajte još brašna jer će krumpir ispustiti tekućinu, smjesa ne smije biti jako
rijetka (mora biti gušća nego za palačinke).
U dubljoj posudi zagrijte veću količinu masnoće za
prženje, žlicom grabite smjesu i spuštajte
ju u zagrijanu masnoću, oblikujući okruglaste, plosnate popečke, pržite ih s
jedne i druge strane da porumene. Pečene popečke vadite na papirnati ubrus da
upije višak masnoće.
Manju posudu za pečenje namastite i posipajte
krušnim mrvicama. Na dno složite polovicu popečaka i posipajte ih polovicom
naribanog sira. Na to složite ostatak popečaka.
Umutite kiselo vrhnje i jaje, začinite te
umiješajte ostatak naribanog sira. Smjesom ravnomjerno prelijte popečke.
Pripremljene popečke stavite u pećnicu zagrijanu na
200°C i pecite ih 20ak min. da odozgo porumene.
Jelo narežite na kocke i poslužite ih uz salatu.
Ukoliko su narezani komadi tanki, možete ih staviti između dvije šnite kruha i
napraviti sendviče.