Sastojci
Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
3 žlice brašna
3 žlice kakaa
pola čajne žlice praška za pecivo
prstohvat soli
Krema
200 g praška za puding od čokolade
1 l mlijeka
6 žlica šećera
150 g čokolade za kuhanje
250 g margarina sobne temperature
+
marmelada
Krema od maslaca
125 g maslaca sobne temperature
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka
Ticino (čit. tičino)
10 g želatine u prahu + 50 ml hladne vode
100 g fruktoze + 20 ml hladne vode
1 žlice glicerina/glicerola
oko 1 kg sitnog šećera u prahu
crna boja
Priprema
Za
biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka
izmiksajte snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom 15ak minuta na najvećoj brzini.
Na
izmiksane žumanjke prosijajte brašno, kakao i prašak te dodajte snijeg od
bjelanjaka i sve lagano izmiješajte kuhačom.
Smjesu
ulijte u kalup promjera 20 cm koji ste obložili papirom za pečenje.
Kalup
stavite u pećnicu zagrijanu na 170 °C i pecite oko pola sata, provjerite
čačkalicom jeli pečeno.
Pečeni
biskvit izvadite iz kalupa, odlijpite papir i ostavite da se ohladi.
Za
kremu, 300 ml mlijeka pomiješajte sa praškom za puding i šećerom i tu smjesu
ulijte o ostatak zakuhalog mlijeka te skuhajte puding. Odmah dodajte nasjeckanu
čokoladu i sve dobro promiješajte da se čokolada otopi, a onda sve miksajte
mikserom da dobijete glatku smjesu. Posudu poklopite poklopcem i ostavite
smjesu da se ohladi, povremeno promiješajte.
Mekani
margarin dobro izmiksajte pa mu postupno dodavajte mlaku smjesu od pudinga i
sve dobro izmiksajte.
Ohlađeni
biskvit prerežite dva puta vodoravno.
Jednu
koru sasvim tanko premažite pekmezom i polovicom kreme, poklopite drugom korom.
Nju premažite pekmezom i ostatkom kreme pa sve poklopite trećom korom. Odozgo
pritisnite biskvit da se sve lijepo izravna, poravnajte rubove torte (ili tortu
možete raditi u obruču).
Tortu
stavite u hladnjak na 8 sati.
Za
kremu od maslaca, maslac dobro izmiksajte. Postupno dodavajte šećeru prahu
stalno miksajući. Na kraju umiksajte mlijeko.
Ohlađenu
tortu (odvojite od obruča) sa strane i
odozgo tanko premažite kremom od maslaca, sve dobro zagladite i poravnajte.
Kremu
koja vam je ostala, možete zamrznuti.
Za
ticino, želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri.
U
lončić stavite fruktozu i vodu pa sve zagrijavajte stalno miješajući da se
fruktoza potpuno rastopi. Maknite s vatre i odmah dodajte žlicu glicerina te
dobro promiješajte. Zatim dodajte
nabubrenu želatinu i opet sve dobro promiješajte.
U
duboku posudu prosijajte oko 600 g šećera u prahu pa polako, u mlazu, dodavajte
rastopljenu smjesu od šećera stalno sve miješajuću žlicom. Kad smjesu više ne
možete miješati žlicom, istresite ju na radnu površinu posipanu šećerom u prahu
i mijesite ju rukama, po potrebi dodavajte šećer u prahu.
Za
ovu tortu potrebno je manje od pola dobivene ticino smjese. Ostatak smjese i
(sve komade koji vam ostanu) spremite u plastičnu vrećicu i stavite ju u kutiju
s poklopcem, čuvajte ju na sobnoj temperaturi do iduće upotrebe.
Od polovice smjese odvojite oko 1 šaku smjese pa u nju umijesite crnu boju, po
potrebi dodajte šećer u prahu.
Ako
upotrebljavate boju u prahu prvo ju pomiješajte s par kapi hladne vode pa ju
onda umijesite u ticino.
Razvaljajte
smjesu na podlozi posipanoj šećerom u prahu pa izrežite željene oblike mačaka
prema šabloni (to možete napraviti i par dana ranije). Skupite komade koji su
vam ostali nakon izrezivanja, premijesite ih, oblikujte u kuglu i stavite u
plastičnu vrećicu.
Slike
možete potražiti na internetu i onda ih isprintati. Što se izrezivanja oblika
iz ticina tiče, možete ih rezati na dva načina.
1.
možete izrezati oblike i onda šablonu s izrezanim motivom (rupama) staviti na
ticino pa rezati skalpelom, nožem,…
2.
možete izrezati oblike i onda izrezani oblik staviti na ticino pa oko njega
rezati skalpelom, nožem,…
Iako
drugi ističu kako je prvi način bolji, ja sam
bolje (ljepše) rezultate imala s načinom br. 2, tj. kad sam izrezanu
mačku stavila na ticino i rezala oko nje. Ticino sam odozgo dodatno posipala
šećerom u prahu kako se papirnata slika na bi zalijepila za njega.
Bijeli
ticino razvaljajte na debljinu 3-4 mm. Prebacite ga na tortu omazanu kremom od
maslaca, poravnajte krajeve, brzo zagladite odozgo i sa strane, istisnite zrak.
Nožem odrežite višak smjese.
Izrezane
oblike nalijepite na tortu: kistom tanko premažite željeno mjesto na torti
bezbojnim alkoholom (votkom, rakijom) i zalijepite oblik.
Sačuvani
crni ticino koji vam je ostao nakon rezanja oblika razvaljajte na podlozi posipanoj šećerom u prahu i izrežite traku (1-1,5 cm širine) koju ćete nalijepiti oko donjeg dijela torta.
Cijelu
tortu možete premazati bezbojnim alkoholom
(rakijom, votkom) kako bi dobila sjaj.