Ukoliko je nakon dodavanja npr. boje u
prahu smjesa pregusta možete dodati još vode, a ako je smjesa nakon dodavanja
tekućih ili boja u gelu prerijetka možete dodati još šećera u prahu.
Pripremljenim smjesama napunite
slastičarske vrećice za jednokratnu upotrebu, odozgo zavežite čvor da se smjesa
ne suši.
Vrećici s čvrstom bijelom smjesom odrežite
ćošak – da dobijete mali otvor promjera oko 2 mm kroz koji ćete istiskivati
smjesu u „tankoj“ niti.
Vrećicama s ružičastim, crvenim ili zelenim
nijansama možete napraviti veći ili manji otvor: ovisno o tome za što ćete ih
upotrijebiti i koliko velike motive želite. Počnite s manjim otvorom: 2 mm (po
potrebi možete škarama napraviti veći otvor).
Ukrašavanje stranica od tijesta royal
icingom
S ohlađenog tijesta kistom „pometite“ eventualne
mrvice brašna kako bi se royal icing bolje zalijepio za tijesto.
Ukoliko stranice od tijesta nemaju ravne rubove, nego su „zaobljene“ možete ih malo poravnati nožem. Na taj način će kasnije, prilikom međusobnog sljepljivanja, stranice bolje prianjati jedna uz drugu. No ako ih i ne izravnate, svejedno ćete moći poslije sastaviti kutije, samo ćete negdje trebati staviti royal icing u debljem sloju i možda ćete stranice trebati podbočiti nečim dok se royal icing ne osuši.
Po ohlađenim komadima tijesta od kojih ćete sastaviti kutiju čvršćom bijelom smjesom iscrtajte rub, ne mora biti ravan, kod mene je valovit. Oko otvora za špagu napravite rub pomoću čvršće smjese.
Zatim vrećici s rjeđom bijelom smjesom odrežite
nešto veći ćošak, npr. 5 mm. Ispunite prostor unutar iscrtanog ruba. Ako je
smjesa neravna: zagladit ćete jutako da komad koji ukrašavate brzo pomičete
amo-tamo po ravnoj površini.
Na stranicu ispunjenu bijelom smjesom odmah
istisnite kuglicu svjetloružičaste ili npr. crvene smjese. Na tu kuglicu odmah
istisnite manju kuglicu tamnoružičaste smjese. Odmah čačkalicom „promiješajte“
te dvije boje vukući čačkalicu u krug, malo na jednu, malo na drugu stranu,
kako biste dobili cvijet.
Sa svake strane cvijeta odmah istisnite
malu kuglicu svijetlozelene boje i „povucite“ kroz nju čačkalicom od cvijeta
prema van da dobijete oblik lista. Na kuglicu svijetlozelene boje možete
staviti i manju kuglicu tamnozelene boje pa ćete dobiti dvobojne listove.
Cvjetove, listove i druge oblike
rasporedite po želji…
Ostavite stranice da se smjesa potpuno
osuši. Ovisno o čvrstoći smjese, potrebno je 10ak sati, a ponekad i više (ja
sam neke ostavila da se suše i po 24 sata).
Napomena:
kad se smjesa osuši, pažljivo rukujte stranicama kutije jer bi stvrdnuta smjesa
od royal icinga mogla napuknuti (neće se razmrviti u komade niti odlijepiti s
tijesta, ali biti će vidljive „linije“ kao na napuklom staklu).
Nakon što se smjesa osuši na nju možete
dodavati motive koji neće biti stopljeni s podlogom, kod mene su to ove bijele
kuglice.
Nakon nanošenja takvih ukrasa ponovno
ostavite stranice da se suše koji sat.
Lijepljenje
stranica – tj. „sklapanje“ kutija
Za
lijepljenje je potreban čvrsti royal icing (kao onaj za iscrtavanje vanjskih
rubova).
Sastojci
1 bjelanjak
oko 300 g (sitnog) šećera u prahu
Priprema
Za royal icing, mikserom kratko umutite
bjelanjak da se zapjeni. Zatim mu
postupno dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Smjesu miksajte par
minuta da bude glatka.
Količina potrebnog šećera ovisi o veličini
bjelanjka, smejsa treba biti čvrsta. Smjesom napunite slastičarsku vrećicu i
odrežite jedan ćošak.
Na pladanj stavite „dno“ kutije.
Uzmite jednu komad tiejsta (stranicu) i slastičarskom
vrećicom uz rub nanesite royal icing u debelom sloju. Stranice od tijesta složite
na komad koji će biti dno.
O obliku stranica ovisi koliko će dobro
pristajati jedna uz drugu (bolje je da su ravne nego zaobljene). A o tome ovisi
i hoće li se prevrtati ili stajati. Ako se prevrću, poduprite ih nečim (ja sam
upotrebljavala olovke različitih debljina, kutije šibica…). Možda će negdje
biti potrebno nanijeti deblji sloj royal icinga.
Ostavite kutije da se smjesa kojom su
stranice slijepljene potpuno osuši (par sati, ovisno o debljini sloja kojim su
stranice slijepljene). Nakon toga po potrebi možete vršiti popravke, npr.
slastičarskom vrećicom dekorativno nanijeti royal icing da popuni neke rupe u
spojevima stranica.
Kutije
opet ostavite da se smjesa osuši (ovisno o veličini i debljini motiva od royal
icinga).
Kad
se sve dobro stvrdnulo, na kutije stavite poklopce: provucite špagu kroz 2
stražnje rupe i 2 rupe na poklopcu.
Kutije
možete napuniti medenjacima, keksima, pralinama…
Od
gore navedenog tijesta za medenjake izradila sam tri kutije i napravila svega
par medenjaka te sam napravila još jednu turu medenjaka koje sam ukrasila
rastopljenom čokoladom i njima napunila kutije.