2 jaja
250 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
150 g margarina
150 g mljevenih oraha
100 g mljevenih keksa s maslacem (Piknik, Petit beurre)
200 g žele bombona, narezanih na komadiće i oko 120 g
napolitanki (ili tradicionalna varijanta:
šaka nasjeckanih oraha, 100-150 g grožđica)
1 velika oblatna
Priprema
Oblatnu prerežite na tri dijela po dužini (dimenzije ovise o
vašem kalupu). Ukoliko nemate kalup, možete upotrijebiti karton, odnosno
odrezati kartonsku kutiju da dobijete željeni oblik. U kalup stavite dva komada
oblatne.
Kremu možete kuhati u posebnom
loncu za kuhanje na pari ili tako da na lonac sa zakuhanom vodom stavite
posudu.
No, kremu možete kuhati u
odgovarajućem loncu na slaboj vatri (tako
ja radim).
1. način
Ako kremu kuhate na pari,
pripremite odgovarajuću posudu koju ćete staviti na lonac sa zakuhanom
vodom. U posudi za kuhanje na pari
kratko umutite jaja sa šećerom, tek toliko da se smjesa poveže i dodajte
natrganu čokoladu. Stavite posudu na lonac sa zakuhanom vodom i smjesu
kuhajte miješajući ju kuhačom da se
zgusne. Smjesa je dovoljno gusta kad kuhačom povučete po dnu i ostane trag, te
se smjesa više ne „prelije“ po tom mjestu gdje ste povukli kuhačom.
2. način
Ako smjesu kuhate u loncu,
pjenjačom kratko umutite jaja sa šećerom, tek toliko da se smjesa poveže i
dodajte natrganu čokoladu pa sve kuhajte na slaboj vatri i stalno miješajte
kuhačom kako se smjesa ne bi zgrušala. Ovaj način je puno „pipkaviji“, ali brži
je od kuhanja na pari. Kao i u prvom slučaju, smjesu kuhajte da se zgusne
(dovoljno je gusta kad kuhačom povučete
po dnu i ostane trag).
U oba slučaja, kad je smjesa dovoljno gusta, maknite ju s vatre i odmah dodajte margarin i miješajte kuhačom da se potpuno rastopi. Zatim dodajte mljevene orahe i kekse pa sve dobro promiješajte. Pričekajte oko 5 min. pa dodajte narezane žele bombone (ako ih dodate u prevruću smjesu, mogli bi se rastopiti).
U pripremljeni kalup, na oblatne, stavite malo smjese. Na smjesu složite dio napolitanki. Ako imate duge napolitanke (10ak cm) preplovite ih, ali nemojte ih sjeckati na sitne komade i nemojte ih umiješati u smjesu jer će se previše zdrobiti. Taj sloj napolitanki opet premažite smjesom i opet složite sloj napolitanki. Vodite računa o tome kako slažete napolitanke (po dužini) da se pri rezanju kolača vidi presjek napolitanke. Kalup napunite ostatkom smjese, odozgo zagladite i prekrijte preostalim komadom oblatne. Dobro pritisnite dlanovima da se svi slojevi slijepe i da ne ostanu praznine. Po potrebi, kolač možete odozgo opteretiti.
Kolač ostavite da odstoji 6-8
sati u hladnijoj prostoriji (ne u hladnjaku).
Ali… kolač se može narezati već i
nakon 2-3 sata (malo jest mekaniji, vidi se da nije odstajao baš koliko treba,
ali to ne smeta).
Prelepo izgledaju!
OdgovoriIzbrišiHvala
OdgovoriIzbriši