Sastojci
Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
pola čajne žlice
soli
naribana kora pola
neprskanog limuna
100 g kiselog vrhnja
sobne temperature
100 g rastopljenog
margarina
2 žumanjka sobne
temperature
2 žlice ruma
oko 120 ml toplog
mlijeka
+
2 žlice kakaa i 2 žlice mlijeka
Preljev
200 g šećera u prahu
voda
crvena boja
Višnje stavite u cjedilo i
ostavite ih da se odmrznu.
U
veću posudu stavite brašno, kvasac, obje vrste šećera, sol, naribanu limunovu
koru, kiselo vrhnje, mlaki margarin, žumanjke, rum, i mlijeko. Zamijesite
glatko tijesto, po potrebi dodajte još mlijeka. Oblikujte ga u kuglu, stavite u
posudu s poklopcem (ili pokrijte krpom) i ostavite na toplom oko 1 sat da se
digne.
Kalup
za kuglof ili vijenac namastite i pobrašnite
Dignuto
tijesto podijelite na dva dijela.
Kakao
prosijajte i umutite s 2 žlice mlijeka da nema grudica te ga umijesite u jedan
dio tijesta. Tijesto dobro premijesite da bude jednolično smeđe (bez žutih
šara). Dok mijesite smeđe tijesto, žuto tijesto stavite u posudu s poklopcem
ili pokrijte da se ne suši.
I
žuti i smeđi komad tijesta podijelite na 18 dijelova (ukupno 36 kuglica)
pokrijte ih krpom da se ne suše.
Kuglicu
tijesta prstima spljoštite i malo razvucite pa zamotajte jednu ocijeđenu
višnju.
Kuglice
tijesta naizmjence stavljajte u pripremljeni kalup.
Kalup
pokrijte vlažnom krpom i tijesto ostavite na toplom oko 1 sat da se tijesto digne.
Dignuto
tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 175°C i pecite ga oko 60 min. Nakon 25 min. pečenja, kalup prekrijte
aluminijskom folijom kako tijesto ne bi previše potamnjelo.
Pečeni
kuglof ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, onda na kalup stavite pladanj i
sve zajedno okrenite da kuglof sklizne na pladanj.
Kuglof
ostavite da se potpuno ohladi.
Za
preljev, u jednu posudu stavite 100 g šećera u prahu i par kapi vode. Dobro
promiješajte žlicom da dobijete glatku, gustu pastu. Smjesa ne smije biti prerijetka,
no, ne smije biti ni prečvrsta – tanje i deblje niti se pomoću žlice
izvlače po kuglofu. Ako je smjesa
rijetka, možete dodati još šećera, a ako je pregusta, dodajte još vode.
U
drugu posudu stavite 100 g šećera u prahu i par kapi vode. I tu smjesu dobro
promiješajte žlicom da dobijete glatku, gustu pastu. Dodajte nešto više boje
nego u prvu smjesu, kako biste dobili tamniju ružičastu nijansu.
Ohlađeni
kuglof prošarajte tamnijim i svjetlijim ružičastim nitima pripremljene šećerne
smjese.
Kuglof
ostavite na sobnoj temperaturi da se preljev stvrdne.
Savršeno i odlična ideja!
OdgovoriIzbrišiIdeja nije moja, pokupila sam ju negdje na netu, no hvala na komentaru.
IzbrišiVau preslatka dekoracija rušičastom bojom!!! I lako se pravi! Čestitam!!! <3
OdgovoriIzbrišizabavna je procedura sa lopticama :)) mada mi kad pravimo kolač sa 2 bojama prvo prelijemo prvi dio testa koji nema kakao unutra a zatim onaj sa kakaom. Višnje i na 1. i na 2. :)
OdgovoriIzbrišiJa tu ne vidim ništa zabavno, to je takav recept za kolač od dizanog tijesta: kuglof od biskvitne smjese i kuglof od dizanog tijesta su dvije različite stvari.
OdgovoriIzbriši