Sastojci
Nadjev
1
kg čvrstih (zelenijih) krušaka
sok
1 limuna
600
ml vode (ili soka od krušaka)
100
g šećera
1,5
paketić pudinga od vanilije (60 g)
Tijesto
300
g glatkog brašna
pola
suhog kvasca (3-4 g)
1
jaje
50
g šećera
prstohvat
soli
50
g mekanog margarina
oko
150 ml toplog mlijeka
Posip
60
g brašna
40
g šećera
1
vanilin šećer
na
vrhu noža cimeta
40
g mekanog margarina
Priprema
U
600 ml hladne vode (ili soka od krušaka) dodajte limunov sok. Kruške ogulite i
narežite na komade te ih odmah stavljajte u vodu s limunovim sokom da ne
potamne.
Narezane
komade ocijedite, tekućinu sačuvajte. 150 ml tekućine pomiješajte sa šećerom i
praškom za puding. Ostatak tekućine zakuhajte pa umiješajte smjesu za puding,
kad zakuha kuhajte oko 1 min. miješajući, onda dodajte kruške i dobro
promiješajte. Ponovno ostavite smjesu da zakuha, miješajući, prokuhajte ju oko
2 min., maknite s vatre i ostavite da se
ohladi.
U posudu stavite brašno, kvasac, jaje, šećer, sol, margarin
narezan na listiće i mlijeko pa zamijesite glatko tijesto. Kratko ga
premijesite, oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko
pola sata.
U posudu stavite sve sastojke za posip i prstima trljajte
sastojke da dobijete mrvice.
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Pomoću
valjka stavite ga u lim obložen papirom za pečenje (35 cm x 20 cm, visine 4-5
cm), oblikujte rub visine oko 2 cm.
Ohlađeni
nadjev stavite na tijesto i poravnajte ga. Po nadjevu rasporedite posip.
Kolač
ostavite na sobnoj temperaturi 20ak min. Zatim ga stavite u pećnicu zagrijanu
na 180°C i pecite oko 35 min. Pečeni kolač ostavite da se potpuno ohladi.