Sastojci
Tijesto
500 g brašna
200 g šećera u prahu
200 g margarina
1 žlica rakije
1-2 žlice kiselog vrhnja
Krema
1500 ml mlijeka
200 g šećera
6 vrećica praška za puding od vanilije
350 g mekanog margarina
Nadjev i ukrašavanje
400 g jagoda
2 vrećice šlaga u prahu
100 ml hladne vode
Preljev
1/3 vrećice prozirnog preljeva (oko 4 g)
1 čajna žlica šećera
80 ml vode
Priprema
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, kiselo vrhnje dodajte po
potrebi. Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte ga folijom i stavite u hladnjak na
pola sata.
Od papira napravite šablonu pomoću koje ćete izrezivati kore. Šablona
bi trebala izgledati kao cvijet promjera 24 cm.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, podijelite ga na 5 jednakih dijelova.
Jedan komad tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u oblik
promjera oko 25 cm.
Na tijesto stavite šablonu i oštrim nožem režite oko šablone.
Izrezani oblik stavite na lim obložen papirom za pečenje, nabockajte ga
vilicom. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i koru pecite 10-12 min., da
ostane svijetla. Pečenu koru ostavite da se ohladi.
Na isti način napravite još 4 kore.
Od skupljenih ostataka koji su vam ostali prilikom izrezivanja 5 kora,
možete, po želji, napraviti još jednu
koru.
Za kremu, 300 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding.
Ostatak mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding, ostavite ga da se ohladi.
Margarin kremasto izmiksajte.
U skoro potpuno ohlađeni puding umiksajte margarin. Kremu stavite u
hladnjak na 2-3 sata da se rashladi.
Jagode operite, očistite i obrišite papirnatim ubrusom. Odvojite 10ak
manjih jagoda za ukras.
Ostale jagode narežite ih na kockice.
Prašak za šlag izmiksajte s vodom.
Slastičarskoj vrećici odrežite vrh i u nju stavite nastavak s (većim)
zvjezdastim otvorom. Slastičarsku vrećicu napunite kremom od pudinga.
Po potrebi, pomoću kista s kora otresite višak brašna.
Jednu koru stavite na pladanj.
Uokolo istisnite hrpice kreme, a u
sredinu razmažite nekoliko žlica kreme i po njoj rasporedite narezane jagode.
Poklopite drugom korom i ponovite postupak s preostalom kremom, jagodama i
korama.
Na zadnju koru uokolo istisnite kremu od pudinga.
Slastičarsku vrećicu napunite izmiksanim šlagom i sav prostor popunite
puslicama šlaga (isti zvjezdasti nastavaka kojim ste nanosili žutu kremu).
Preostale jagode po visini (okomito) prerežite na 2-3 dijela i
dekorativno ih složite na puslice od šlaga.
Tortu stavite u hladnjak.
Za preljev, u lončić stavite prašak, šećer i vodu, promiješajte da nema
grudica pa miješajući zakuhajte i maknite s vatre. Ostavite preljev da se hladi
oko 1 min. Pomoću kista preljevom sasvim tanko
premažite jagode.
Tortu stavite u hladnjak na 8 sati (preko noći).
Izvor: adaptirani recept iz časopisa Mila.