Sastojci
Prhko tijesto za roladice
200 g margarina
350 g oštrog brašna
1 jaje
1 žlica šećera
1 prašak za pecivo
mlijeko po potrebi
Nadjev od oraha
200 g mljevenih oraha
150 g šećera
100 ml vrućeg mlijeka
2 žlice ruma
Biskvit
8 jaja
8 žlica šećera
250 g margarina sobne temperature
100 g otopljene čokolade za kuhanje (ili sitno naribane)
5 žlica oštrog brašna
100 g mljevenih oraha
1 prašak za pecivo
1 velika oguljena i naribana jabuka
sitno naribana kora pola naranče
Priprema
Lim za pečenje (36 cm x 26 cm) obložite
papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Za prhko tijesto, od navedenih
sastojaka zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte malo mlijeka).
Podijelite ga na 4 jednaka
dijela.
Za nadjev, orahe i šećer
pomiješajte s kipućim mlijekom u umiješajte rum.
Jedan komad tijesta na
pobrašnjenoj podlozi sasvim tanko razvaljajte (1-2 mm) u pravokutnik dužine
lima za pečenje.
Na razvaljno tijesto rasporedite
¼ nadjeva, razmažite ga sasvim tanko (ako
želite deblji sloj nadjeva, povećajte količinu sastojaka za nadjev).
Počevši s duže strane tijesto narolajte. Položite roladicu u pripremljeni lim
za pečenje, mjesto gdje se tijesto preklapa
okrenite prema dolje. Na isti način napravite tri roladice od preostalog
tijesta i nadjeva. Vodite računa o tome da roladice budu jednako udaljene jedna
od druge i od stranica lima za pečenje.
Za biskvit,
odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka
izmiksajte snijeg.
Žumanjke izmiksajte sa šećerom.
Zatim dodajte mekani margarin, mlaku otopljenu čokoladu, orahe, brašno,
narančinu koru i prašak za pecivo te sve dobro izmiksajte. Na kraju umiješajte
snijeg od bjelanjaka i oguljenu naribanu jabuku.
Smjesu rasporedite po roladicama
i između njih.
Sve stavite u pećnicu zagrijanu
na 180 °C i pecite 30-40 min.
Pečeni kolač ostavite da se
ohladi.
Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu ili ga prelijte glazurom (iako to nije obavezno).
Kolač na fotografiji ukrašen je tzv. transfer folijom (poznatom i pod nazivima: čokoladni preslikač, dekor folija za čokoladu, čokoladni transfer). To je folija na kojoj je smjesom na bazi kakao maslaca iscrtan neki motiv. Folije s motivima mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama slastičarskih potrepština.
Kolač na fotografiji ukrašen je tzv. transfer folijom (poznatom i pod nazivima: čokoladni preslikač, dekor folija za čokoladu, čokoladni transfer). To je folija na kojoj je smjesom na bazi kakao maslaca iscrtan neki motiv. Folije s motivima mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama slastičarskih potrepština.
Da biste stavili foliju na kolač: otopite 250 g čokolade za
kuhanje s 5 žlica ulja, glazuru prelijte po kolaču. Ostavite ju da se hladi,
ne smije biti vruća jer će rastopiti motiv na foliji, a ako je prehladna, motiv
s folije neće se preslikati na glazuru.
Izmjerite kolač i izrežite foliju na istu veličinu.
Kad se glazura ohladi (otprilike na temperaturu 28 °C – 33 °C), počevši s jedne strane na nju stavite foliju, lagano ju spuštajte i odmah zagladite nožem da istisnete zrak
(nemojte foliju spustiti na cijeli kolač odjednom jer će ispod nje ostati
mjehurići zraka u čokoladi). Nadam se da će vam to s istiskivanjem zraka uspjeti bolje nego meni, nisam uspjela istisnuti sve mjehuriće pa ima rupa u glazuri.
Kolač stavite u hladnjak, kad se glazura potpuno stvrdne, odlijepite foliju.
Kolač stavite u hladnjak, kad se glazura potpuno stvrdne, odlijepite foliju.
Izvor: adaptirani recept s Coolinarike.
Prekrasno izgleda!
OdgovoriIzbrišiZaista su divne!
OdgovoriIzbriši