Sastojci
Tijesto (slano)
500 g brašna
1 suhi kvasac (7g)
1 čajna žlica šećera
1 puna čajna žlica soli
1 jaje
25 g mekanog margarina
100 g kiselog vrhnja
oko 125 ml mlijeka
+
biljno ulje za premazivanje
Premaz
1 jaje
Priprema
U
posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, margarin, vrhnje i mlijeko te
zamijesite glatko, ali tvrđe tijesto (mlijeko dodavajte postupno). Oblikujte
tijesto u kuglu, stavite ga u posudu, poklopite poklopcem i stavite u hladnjak
preko noći.
Lim
od pećnice obložite papirom za pečenje.
Dignuto
tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (50 cm x 40 cm),
premažite ga uljem i narolajte kao roladu. Odrežite krajeve (1-2 cm) pa
dobiveni svitak narežite na 10ak komada.
Svaki
komad zarežite okomito po sredini, ali tako da se na jednom kraju zarezani komadi drže zajedno. Zarezane dijelove
povucite svaki na jednu strani da ih razdvojite i svaki pritisnite drškom
kuhače da im se krajevi razlistaju. Prstima popravite oblike ako su se previše
spljoštili i po potrebi izvucite slojeve
tijesta da se jače razlistaju.
Dobivene
oblike složite na lim u željeni oblik, nemojte ih pregusto nagurati jedan do
drugog, ostavite im mjesta da mogu rasti.
Krajeve
koje ste odrezali također malo zarežite i razlistajte prstima pa ih ugurajte
nekamo u sredinu.
Pogaču
ostavite na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije, a zatim ju premažite
umućenim jajetom.
Stavite
ju u pećnicu zagrijanu na 200 °C, pecite oko pola sata.
Još jednom...
U ovoj verziji
tijesto sam deblje razvaljala, oblike sam radila na isti način, ali sam ih
drugačije poredala na lim i ostavila sam pogaču da se duže diže.
Nema komentara:
Objavi komentar