Sastojci
Tijesto (slano)
500 g brašna
1 suhi kvasac (7g)
1 čajna žlica šećera
1 puna čajna žlica soli
1 jaje sobne temperature
2 žlice ulja
oko 200 ml mlakog mlijeka
+
rastopljena, mlaka
svinjska mast ili ulje za premazivanje
1 jaje za premazivanje
Priprema
U
posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, ulje i mlijeko te zamijesite glatko,
ali tvrđe tijesto (mlijeko dodavajte postupno). Oblikujte tijesto u kuglu,
stavite ga u posudu, poklopite poklopcem i ostavite na toplom da se digne.
Lim
od pećnice obložite papirom za pečenje.
Dignuto
tijesto podijelite na 4 jednaka komada.
Svaki
komada tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug, promjera 20ak cm. Jedan krug stavite na lim i
premažite ga mašću. Poklopite drugim komadom pa i njega premažite mašću,
poklopite ga trećim komadom tijesta te i njega premažite masnoćom i sve
poklopite četvrtim krugom koji nemojte premazivati.
Tijesto
režite od sredine prama rubu, kao da režete tortu na 16 šnita, ali u sredini ih
nemojte prerezati ostavite ih da se drže zajedno (možete u sredini staviti čašu kako ne biste zarezali tijesto).
Zatim
svaku od tih 16 dobivenih šnita zarežite po sredini, po dužini no opet nemojte
prerezati do kraja – ni na početku ni na kraju.
Kroz
taj otvor u sredini provucite prvo jedna pa drugi ćošak provlačeći tijesto
odozdo. Provučene krajeve malo poravnajte da se razlistaju slojevi tijesta.
Pogaču
premažite umućenim jajetom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C, pecite ju
oko pola sata.
Pečenu
vruću pogaču premažite uljem.
Izvor: kao predložak za izradu ove pogače poslužile
su pogače Valentine Zurkan.
Nema komentara:
Objavi komentar