Sastojci
Tijesto (slano)
600 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 čajna žlica šećera
1 puna čajna žlica soli
2 žlice ulja
100 ml hladne vode
200 ml hladnog mlijeka
+
ulje ili rastopljena mlaka svinjska mast za premazivanje
1 jaje za premazivanje
Priprema
U
posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, ulje, vodu i mlijeko te zamijesite
glatko, ali tvrđe tijesto (mlijeko dodavajte postupno). Oblikujte tijesto u
kuglu, stavite ga u posudu, poklopite poklopcem i stavite u hladnjak preko noći
(ili na 3 sata).
Lim
od pećnice obložite papirom za pečenje.
Od
dignutog tijesta najprije odvojite kuglicu veličine marelice i ostavite ju sa
strane. Ostatak tijesta podijelite na 4 jednaka komada.
3
komada tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug, promjera 20ak cm. Jedan krug stavite na lim i premažite
ga uljem ili mašću. Poklopite drugim komadom pa i njega premažite uljem,
poklopite ga trećim komadom tijesta te i njega premažite masnoćom.
Četvrti
komad razvaljajte u nešto veći krug od prethodnih i stavite ga na lim na
naslagane krugove, a krajeve mu zataknite ispod naslaganog tijesta.
Taj
krug nemojte premazivati odozgo nego ga oštrim nožem narežite na četvrtine i
malo ih razmaknite da među njima ima dovoljno prostora.
Svaku
četvrtinu zarežite do dna kao na fotografiji. Prstima izvucite tijesto kroz
proreze da se vide slojevi.
Lijevi
i desni kut svake četvrtine (na fotografiji su označeni crvenim krugovima) prstima
lagano ugurajte ispod da dobijete okruglasti oblik (na fotografiji je zelenim
krugovima označeno kako bi to trebalo izgledati nakon što ugurate kutove).
Sačuvani komad tijesta veličine marelice razvaljajte u traku širine oko 5 cm, premažite ju uljem i narolajte počevši s kraće strane, mjesto spoja okrenite prema dolje, a odozgo ju zarežite nožem (npr. u križ) i raširite proreze da se tijesto razlista.
Ostavite
tijesto na toplom, oko 20 min. zatim ga premažite umućenim jajetom i stavite u
pećnicu zagrijanu na 200 °C. Pogaču pecite oko pola sata.
Ukoliko
želite intenzivniju boju pred kraj uključite samo gornji grijač ili neku drugu
funkciju (ovisno o pećnici) kako bi pogača jače porumenila odozgo.
Vruću
pečenu pogaču premažite uljem.
Nema komentara:
Objavi komentar