Tijesto (slano)
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 puna čajna žlica soli
2 jaja sobne temperature
100 ml kiselog mlijeka sobne temperature
oko 100 ml mlake vode
Za premazivanje
120 g mekanog
margarina
Za posipavanje
lan
1 umućeni bjelanjak
U
posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, jaja, kiselo mlijeko i vodu te
zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u posudu, pokrijte
vlažnom krpom i ostavite na toplom oko pola sata, da se digne.
Mekani
margarin dobro promiješajte ili izmiksajte da se može lako razmazivati.
Lim
od pećnice obložite papirom za pečenje.
Dignuto
tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (34 cm x 46 cm). Premažite
ga margarinom i narolajte kao savijaču (počevši s duže strane).
Dobiveni
svitak stavite na lim (po dijagonali).
Oštrim
nožem režite svitak na jednoj strani, kao da režete šnite (debljine 8-10 mm),
ali na drugoj strani nemojte prerezati do kraja, šnite se moraju držati zajedno
(dobiveni oblik izgledom podsjeća na češalj).
Svaku
drugu zarezanu šnitu primite u povucite na suprotnu stranu (u sredini se šnite
drže zajedno).
Pletenicu
ostavite 15ak min. na sobnoj temperaturi. Zatim ju premažite umućenim
bjelanjkom i posipajte lanom.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko pola sata, da porumeni.
Ako
vam narolani svitak ne stane na lim za pečenje po dijagonali, prerežite ga
jednom okomito po sredini pa oba komada stavite na lim (ne preblizu jedan drugome)
i napravite dvije raspletene pletenice.
Nema komentara:
Objavi komentar