petak, 29. srpnja 2016.

Mramorni kolač s kruškama

Sastojci
Nadjev
500 g krušaka
2 žlice iscijeđenog limunovog soka
1-2 žlice šećera
voda

Biskvit
125 g mekanog margarina
125 g šećera
3 jaja sobne temperature
175 g brašna
pola praška za pecivo (6 g)
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka

Mrvice
80 g brašna
50 g hladnog margarina
30 g šećera

Priprema
Kruške operite, ogulite, prepolovite po dužini i izdubite im koštice. Prepolovljene kruške stavite u lonac, dodajte limunov sok i šećer te toliko vode koliko je potrebno da prekrije kruške. Sve zakuhajte i prokuhate 3-5 min. da kruške omekšaju, ali nemojte ih raskuhati (vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i veličini kruški). Kuhane kruške ocijedite i ostavite da se ohlade.


Lim srednje veličine obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.

U većoj posudi pjenasto izmiksajte margarin sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon dodavanja svakog jajeta dobro izmiksjate smjesu. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Na dno pripremljenog lima rasporedite 2/3 smjese. Preostaloj trećini smjese dodajte kakao i mlijeko pa tu smjesu rasporedite na svijetlu smjesu. Na smjesu odmah rasporedite kruške (obli dio prema gore).


Od hladnog margarina narezanog na listiće, brašna i šećera zamijesite mrvice i posipajte ih po kruškama.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i kolač pecite 20-30 min.


četvrtak, 21. srpnja 2016.

Salata od mlinaca i kupusa


Sastojci
250 g mlinaca
2-3 žlice ulja
400 g kiselog vrhnja (može u kombinaciji s mileramom)
150-300 g čvrstog jogurta
300-400 g kupusa
4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol, papar
limunov sok
nasjeckano peršinovo lišće

Priprema
Mlince razlomite na komade veličine zalogaja i pripremite ih prema uputi s pakiranja. Ocijeđene mlince pomiješajte s uljem i ostavite da se ohlade.
Kupus očistite i sitno naribajte.



Ohlađenim mlincima dodajte kupus, češnjak, vrhnje i jogurt te ih začinite solju, paprom i limunovim sokom. Potrebna količina jogurta i vrhnja ovisi o tome koliko kremastu salatu želite.
Sve dobro promiješajte i stavite u hladnjak na 2 sata.
Rashlađenu salatu poslužite kao prilog ili glavno jelo.





nedjelja, 17. srpnja 2016.

Kolač s kruškama

Sastojci
Tijesto
500 g brašna
70 g šećera
prstohvat soli
1 suhi kvasac (7g)
1 jaje
50 g mekanog maslaca
250 ml toplog mlijeka

Nadjev I
1 kg krušaka
600 ml vode
sok 1 limuna
120 g šećera
1,5 paketić praška za puding od čokolade

Nadjev II
250 ml mlijeka
1 prašak za puding od vanilije
50 g šećera
+
20 g maslaca
2 žlice šećera

Ukrašavanje
oko 2 žlice šećera u prahu
oko pola čajne žlice vode
40 g nasjeckane čokolade


Priprema
Nadjev I: u 600 ml hladne vode iscijedite limunov sok. Kruške ogulite i narežite na komade te ih odmah stavljajte u vodu s limunovim sokom da ne potamne.
Narezane komade ocijedite, tekućinu sačuvajte. 150 ml tekućine pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. Ostatak tekućine zakuhajte pa umiješajte smjesu za puding, kad zakuha kuhajte oko 1 min. miješajući, onda dodajte kruške i dobro promiješajte. Ponovno ostavite smjesu da zakuha, miješajući, prokuhajte ju oko 2  min., maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Tijesto: u posudu stavite brašno, kvasac, jaje, šećer, sol, margarin narezan na listiće i mlijeko pa zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite, oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko pola sata.

Nadjev II: 100 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte i skuhajte puding. Ostavite ga da se ohladi.

Dignuto tijesto podijelite na dva dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Pomoću valjka stavite ga u lim obložen papirom za pečenje (36 cm x 24 cm, visine 4-5 cm), oblikujte rub visine oko 2 cm.
Ohlađeni Nadjev I stavite na tijesto i poravnajte ga.

Drugi dio tijesta razvaljajte na veličinu lima i stavite na nadjev.
Prstima napravite male udubine na tijestu i u njih naizmjence rasporedite Nadjev II: komadiće ohlađenog pudinga od vanilije i listiće maslaca. Kolač posipajte šećerom.

Kolač ostavite na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije.  Zatim ga stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko pola sata. Pečeni kolač ostavite da se potpuno ohladi.

Ukrašavanje: žlicom pomiješajte šećer u prahu i par kapi vode da dobijete gustu i glatku smjesu. Smjesa ne smije biti tekuća, ne smije se razlijevati, ako je prerijetka dodajte još šećera u prahu, a ako je prečvrsta dodajte koju kap vode.

Žlicom napravite niti po kolaču (za ljepši uzorak možete koristiti slastičarsku špricu s najmanjim okruglim nastavkom). Kolač posipajte nasjeckanom čokoladom.


nedjelja, 10. srpnja 2016.

Zapečene tikvice s rajčicom

Sastojci
1 tikvica (300-400 g)
3-4 čvrste rajčice srednje veličine
oko 300 g Feta sira
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol, papar
ulje
peršinovo lišće


Priprema
Tikvicu i rajčice operite obrišite i narežite na okrugle ploške debljine.
Sir također narežite na ploške.
Posudu za pečenje namastite pa u nju slažite ploške tikvica, rajčica i Fete da se malo preklapaju. Sve posolite i popaprite te posipajte češnjakom. Po želji, odozgo nakapajte uljem.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 20ak min.
Ukrasite peršinovim lišćem.



srijeda, 6. srpnja 2016.

Ćufte od krumpira (iz pećnice) 2


Sastojci
1 kg krumpira
60-100 g glatkog brašna
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlice ulja
250 ml mlijeka
masnoća za posudu za pečenje

Priprema
Krumpir ogulite, operite, osušite i narežite na sitne kockice (5-8 mm veličine). Dodajte im sol, papar, češnjak i 1 žlicu ulja te promiješajte. Postupno dodavajte brašno mijeseći smjesu rukama. Smjesa treba biti „ljepljiva“ da se od nje mogu oblikovati ćufte koje se ne raspadaju. Vlažnim rukama  oblikujte kuglice i onda ih malo spljoštite među dlanovima, slažite ih u namaštenu posudu za pečenje.



Smjesa za izradu ćufti će se stajanjem razvodeniti (krumpir će ispustiti tekućinu).  Ako tijekom izrade ćufti primjetite da je smjesa postala rjeđa, nego što je bila na početku, umijesite u nju još malo brašna.

Posudu s ćuftama stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite ih 50ak min. da porumene.
Mlijeku dodajte malo soli i 1 žlicu ulja te sve zakuhajte. Vrućom tekućinom prelijte vruće ćufte, vratite ih u pećnicu te pecite još 10ak min. da se zapeku.

Poslužite odmah.



Izvor: adaptirani recept sa stranice Recepti.