nedjelja, 28. veljače 2016.

Munchmallow praline

Sastojci (za 15 pralina većih dimenzija))
Praline
200 g čokolade za kuhanje (barem 52 % kakaa)

Munchmallow nadjev
10 g želatine u prahu + 3 žlice hladne vode
1 puna žlica svijetlog meda
30 ml vode
80 g šećera
1 bjelanjak
prstohvat soli
par kapi ekstrakta vanilije


Priprema
Čokoladu nasjeckajte. Na štednjak stavite lonac s vodom i na njega zdjelu za kuhanje na pari da ne dodiruje vodu. U zdjelu odmah stavite 2/3 čokolade (dok je voda još hladna) i otopite ju. Maknite otopljenu čokoladu sa štednjaka, dodajte preostalu čokoladu i miješajte da se rastopi.

Upotrijebite kalup s većim oblicima za praline kako bi u pralinu stalo više nadjeva (ako koristite manji kalup, bit će vam potrebno manje čokolade, oko 120 g, ali i manje nadjeva). 

Oprani, suhi silikonski kalup punite rastopljenom čokoladom. Pritom silikonskom špatulom ili kistom razmazujte čokoladu po stranicama ili nakrenite kalup kako bi se čokolada rasporedila te njime lagano lupnite o podlogu. Kalup stavite na pladanj te ga stavite u hladnjak dok radite nadjev. Preostalu čokoladu ostavite na sobnoj temperaturi.


Za Munchmallow nadjev, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da nabubri.
U lončić stavite med, vodu i šećer pa zagrijavajte na najjačoj temperaturi miješajući da se šećer rastopi. Kad smjesa zakuha, ostavite da vrije 3-4 min. na laganoj vatri. Zatim smjesu maknite s vatre i dodajte nabubrenu želatinu. Promiješajte da se želatina rastopi i ostavite sve da se malo ohladi.

Bjelanjku dodajte prstohvat soli i izmiksajte čvrsti snijeg. Zatim polako, u mlazu,  dodavajte mlačni sirup, stalno miksajući. Po želji, dodajte par kapi ekstrakta vanilije. Sve dobro izmiksajte da  dobijete smjesu gustu kao šlag.

Smjesom napunite slastičarsku vrećicu. Zatim izvadite kalup iz hladnjaka i u svaku pralinu stavite nadjev, pazite da on bude u sredini praline, tj. da ne bude naslonjen na stranice kalupa: ako je čokoladni sloj na stranicama kalupa pretanak, mogao bi se zdrobiti dok vadite pralinu iz kalupa. No, ako nadjev stavite u sredinu, prostor oko njega ispunit ćete čokoladom na kraju.
Ako se preostala čokolada previše stvrdnula, kratko ju ugrijte da ponovno bude tekuća i rasporedite ju na nadjev.
Kalup stavite u hladnjak na 3 sata.

Stvrdnute praline izvadite iz kalupa. Čuvajte ih u hladnjaku. Izvadite ih iz hladnjaka 10ak min. prije posluživanja.


srijeda, 24. veljače 2016.

Biskvitna pita od jabuka

Sastojci
Nadjev
600 g jabuka
cimet
200 g šećera
2-3 žlice krušnih mrvica
oko 3 žlice miješanog džema

Biskvit
4 jaja
prstohvat soli
300 g šećera
1 vanilin šećer
260 g brašna
1 prašak za pecivo
ribana kora 1 limuna
200 ml mlijeka
200 ml ulja

Priprema
Za nadjev, jabuke ogulite i naribajte.

Za biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Od posoljenih bjelanjaka  izmiksajte snijeg.
U drugoj posudi dobro izmiksajte žumanjke s obje vrste šećera.
Brašno pomiješajte s limunovom korom, praškom, mlijekom i uljem pa naizmjence umiksajte  snijeg i smjesu od žumanjaka.  
Lim srednje veličine (oko 20 cm x 30 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. U lim ulijte polovicu smjese i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 °C te biskvitnu smjesu pecite 10ak min.


Naribane jabuke pomiješajte s cimetom, šećerom i krušnim mrvicama.
Izvadite lim iz pećnice i premažite ga džemom. Zatim ravnomjerno rasporedite nadjev od jabuka i prelijte ga drugom polovicom biskvitne smjese.
Lim vratite u pećnicu i kolač pecite oko pola sata.

Pečeni kolač izvadite i ostavite da se ohladi.
Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu.



nedjelja, 21. veljače 2016.

Popečci od leće sa zapečenom blitvom


Sastojci
Zapečena blitva
250 g blitve
200 g kiselog vrhnja (20 % mm)
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 jaja
sol, papar

Popečci
200 g leće (crvene ili zelene)
1 crveni luk, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 čajna žlica slatke crvene paprike
sol, papar
3 žlice svježeg, sitno nasjeckanog peršinovog lišća
krušne mrvice




Priprema
Za popečke
Nekuhanu leću preko noći namočite u hladnu vodu.
Sutradan ju ocijedite i sameljite u multipraktiku. Dodajte obje vrste luka, začine i peršinovo lišće pa promiješajte i dodajte toliko krušnih mrvica koliko je potrebno da od smjese  oblikujete popečke. Vlažnim rukama oblikujte 5-6 tanjih popečaka i uvaljajte ih u krušne mrvice. Ispržite ih u zagrijanoj masnoći, na srednjoj vatri,  s jedne i druge strane, da porumene.

Pečene popečke složite na vruću, zapečenu blitvu i poslužite odmah.



Za zapečenu blitvu
Blitvu operite. Odrežite stabljiku i zadebljani dio i  narežite ih na komade veličine 1 cm. Zeleni dio lista narežite na rezance.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte narezanu stabljiku. Kuhajte ju oko 3 min. da omekša pa dodajte i narezani zeleni dio lista. Sve kuhajte još oko 1 min.. Kuhanu blitvu ocijedite i odmah uronite u hladnu vodu i ostavite da se ohladi. Ohlađeno blitvu dobro ocijedite, istisnite iz nje što više tekućine.
U posudi umutite jaja s kiselim vrhnjem, dodajte začine, češnjak i ocijeđenu blitvu pa sve dobro promiješajte.
Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim mrvicama pa u nju rasporedite smjesu od blitve. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite oko pola sata da porumeni odozgo.



srijeda, 17. veljače 2016.

Curry s krumpirom i breskvama



Sastojci
500 g krumpira
500 g kelja (može i kupus ili poriluk)
1 mala limenka kompota od breskve (oko 430 g ocijeđene mase)
3 paprike (raznobojne)
1 crveni  luk
3 žlice ulja
2 čajne žlice curryja u prahu
1 žlica brašna
250 ml vode
1 povrtna kocka za juhu
150  ml kiselog vrhnja
100 ml vode
sol, papar
mljeveni čili

Priprema
Krumpir ogulite, operite, narežite na kocke veličine 2-3 cm i skuhajte u posoljenoj vodi, nemojte ga raskuhati. Kuhani krumpir ocijedite.

Kelj (kupus/poriluk) očistite, operite i narežite na rezance širine oko 0,5 cm.

U loncu zakuhajte vodu, posolite ju, dodajte kelj i kuhajte ga 3-4 min. Kuhani kelj ocijedite i odmah uronite u posudu s hladnom vodom kako bi zadržao zelenu boju. Nakon par minuta, prebacite ga u cjedilo da se ocijedi.


Breskve ocijedite i narežite na kockice.

Luk očistite i sitno nasjeckajte. Paprike očistite i narežite na tanke rezance.  U većem loncu na zagrijanom ulju popržite luk i dodajte papriku te ju pržite da omekša.
Dodajte curry, promiješajte i sve pržite 2 min. Dodajte brašno i opet pržite 2 min. Zatim dodajte 250 ml vode i natrganu kocku, dobro promiješajte pjenjačom. Kad zakuha, maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje koje  ste prethodno umutili sa 100 ml vode. Vratite sve na štednjak i kuhajte na laganoj vatri oko 3 min. Začinite solju, paprom i čilijem. Umiješajte krumpir, kelj i breskve i sve ostavite da još jednom zakuha.

Poslužite odmah, uz kuhanu rižu.


subota, 13. veljače 2016.

Pogača cvijet

Sastojci
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
60 ml ulja
1 jaje sobne temperature
oko 125 ml mlakog mlijeka
+
oko 70 g margarina  za premazivanje

Ostalo
1 žumanjak
1-2 žlice mlijeka
sjemenke za posipanje

Priprema
U posudu stavite brašno, suhi kvasac, šećer, sol, ulje, jaje i postupno dodavajte mlijeko da zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se digne.


Margarin rastopite na laganoj vatri, ostavite ga da se malo ohladi, ali mora ostati tekuć.
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto oblikujte u valjak i okomito ga prerežite na tri dijela: jedan mali i dva podjednako velika. 
Maleni komad stavite na stranu: njega ćete na kraju staviti u sredinu pogače (tijesto koje ne upotrebljavate pokrijte krpom da se ne suši).


Jedan od dva velika komad tijesta podijelite na pet jednakih komada.
Četiri komada razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm). Svaki krug premažite rastopljenim, ohlađenim, tekućim margarinom i složite ih jedan na drugi.
Peti komad tijesta razvaljate da bude malo veći od četiri prethodna kruga pa taj peti krug položite preko ostalih krugova, krajeve tog kruga podvucite (nagurajte) pod prvi krug da dobijete svojevrsni zamotuljak (taj krug ne premazuje se margarinom).
Napravljeni zamotuljak stavite na sredinu lima.  Oštrim nožem razrežite ga na osam dijelova – ostavljajući neprerezano oko 1-2 cm tijesta na rubovima.
Svaki odrezani «trokutasti» komad uhvatite za špičasti vrh i izvucite ga od sredine prema van (preklopite ga preko rubnog, nerazrezanog dijela tijesta).


Sada uzmite preostali veći komad tijesta pa i s njim ponovite postupak kao i s ovim komadom tijesta: podijelite ga na pet jednakih dijelova, četiri komada tijesta razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm), svaki krug premažite ostatkom ohlađenog, tekućeg margarina i složite ih jedan na drugi, peti komad tijesta razvaljate da bude malo veći od četiri prethodna kruga pa taj peti krug položite preko ostalih krugova, krajeve tog kruga podvucite (nagurajte) pod prvi krug da dobijete svojevrsni zamotuljak (taj krug ne premazuje se margarinom).
Dobiveni zamotuljak stavite u sredinu, tj. unutar dijela tijesta koje je već u posudi za pečenje. Sada oštrim nožem razrežite i taj zamotuljak na osam dijelova – ostavljajući neprerezan oko 1 cm tijesta na rubovima. Vodite računa o tome gdje režete tijesto jer kad izvučete odrezane «špičaste» vrhove ovog zamotuljka: oni moraju doći između vrhova prethodnog zamotuljka.
Svaki odrezani «trokutasti» komad uhvatite za špičasti vrh i izvucite ga od sredine prema van.

Uzmite najmanji dio tijesta, malo ga premijesite, oblikujte kuglu, malo ju spljoštite u stavite u sredinu posude za pečenje.
Pogaču  ostavite na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije.
Zatim ju  premažite žumanjkom umućenim s mlijekom i posipajte sjemenkama.
Pripremljenu pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C  i pecite oko 10 min. Zatim ju pokrijte folijom i pecite na 180 °C 15ak min. Tada skinite foliju i pogaču pecite još par minuta da odozgo dobije boju.
Pečenu pogaču pokrijte krpom i ostavite da se malo ohladi.


Izvor: adaptirani recept sa stranice Minjina kuhinjica.



srijeda, 10. veljače 2016.

Žirafa kruh

Sastojci
400 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
50 g šećera
1 vanilin šećer
30 g maslaca sobne temperature
oko 250 ml mlakog mlijeka
30 g kakaa
1-2 žlice mlijeka
Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, obje vrste šećera i maslac  pa postupno dodavajte mlijeko da zamijesite glatko tijesto. Tijesto premijesite na radnoj površini. Podijelite ga na dva dijela: jedna veći i jedna manji. U veći dio tijesta dodajte kakao pomiješan s mlijekom i dobro ga umijesite da dobijete jednolično smeđe tijesto bez žutih šara. Svako tijesto stavite u posebnu zdjelu, pokrijte ih krpom i ostavite na toplom da se dignu.


I svijetlo i tamno tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova.
Svaki komad svijetlog tijesta tanko razvaljajte u duguljasti oblik (dužine 30ak cm).
Smeđe komade dlanovima stanjite na radnoj površini da dobijete valjkaste oblike.


Na svaki svijetli komad stavite jedan smeđi valjkasti oblik i narolajte da smeđe tijesto bude omotano svijetlim. Dobivenu rolicu nožem prerežite okomito na pola.
Rolice složite u duboki, uski lim (širine oko 11 cm) obložen papirom za pečenje.
Tijesto ostavite na sobnoj temperaturi 20ak min.

Lim s tijestom stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite kruh oko 35 min. Ako kruh previše potamni, pokrijte ga aluminijskom folijom i nastavite peći.
Pečeni kruh ostavite da se ohladi.


Izvor: adaptirani recept sa stranice Kutak peciva.

subota, 6. veljače 2016.

Kuglof s pekmezom

Sastojci
320 g brašna
50 g kakaa
1 čajna žlica sode (6 g)
150 ml mlaćenice
250 g šećera
2 vanilin šećera
250 g mekanog maslaca
3 jaja
250 g pekmeza
4 žlice viskija

Glazura
150 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
1 žlica ulja



Priprema
U jednoj posudi pomiješajte brašno s kakaom.
U drugoj posudi pomiješajte mlaćenicu sa sodom.
U posudi za miksanje izmiksajte mekani maslac s obje vrste šećera. Dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro izmiksajte. Ztaim dodajte pekmez, mješavinu mlaćenice i sode te viski pa sve dobro izmiksajte.
Na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano s kakaom.
Kalup za kuglof namastite i posipajte krušnim mrvicama te u njega ulijte smjesu. Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 80 min. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.
Pečeni kolač ostavite da se 15ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite na pladanj i ostavite da se potpuno ohladi.
Za glazuru: otopite čokoladu, margarin i ulje na pari pa prelijte kuglof.
Po želji, po stvrdnutoj glazuri posipajte naribanu bijelu čokoladu.


Izvor: adaptirani recept sa stranice Honey and jam.

četvrtak, 4. veljače 2016.

Pogača pahuljica, (samo) još jednom…

… ovaj put okrugla, za razliku od prethodne „pahuljičaste“ Pogače pahuljice.

Sastojci
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
1 žlica ulja
300-350 ml mlake vode
100 g mekanog margarina za premazivanje

Premaz
1 žumanjak
2 žlice mlijeka
sezam


Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, sol, šećer, ulje pa postupno dodavajte vodu da zamijesite tijesto. Tijesto stavite u posudu, pokrijte i ostavite da se digne.



Mekani margarin dobro promiješajte da bude maziv.

Dignuto tijesto podijelite na 4 jednake loptice i ostavite ih pokrivene krpom na sobnoj temperaturi 10ak min.
Zatim svaku lopticu razvaljajte u krug (debljine oko 5 mm). 
Jedan razvaljani krug premažite 1/3 mekanog margarina pa poklopite drugim razvaljanim komadom tijesta. Njega također premažite 1/3 margarina, pa poklopite trećim komadom tijesta.
Treći komad tijesta premažite preostalim margarinom i poklopite preostalim komadom tijesta, on se ne premazuje margarinom.
Naslagano tijesto prebacite na komad papira za pečenje pa sve sasvim malo stanjite valjkom da dobijete malo veći krug.

Na dobivenom krugu drškom kuhače označite 8 trokuta. 
Oštrim pobrašnjenim nožem zarežite trokute do dna - ali nemojte na rubovima prerezati do kraja (uz rub se svi trokuti trebaju držati zajedno).
Po sredini trokuta (od špičastog vrha prema najkraćoj stranici) također napravite rez do dna, ali nemojte tijesto ni na jednoj strani prerezati do kraja (i gore i dolje ostavite oko 1 cm neprerezano).
Vrh trokuta primite prstima, odignite ga s radne površine i prstima raširite otvor na sredini trokuta. 
Kroz taj otvor - odozdo provucite vrh trokuta. Dobiveni oblik vratite na njegovo mjesto.
Na isti način zarežite svaki trokut po sredini i provucite vrh odozdo pa ga vratite na njegovo mjesto.

Pogaču pomoću papira stavite u okruglu posudu za pečenje (promjera 30 cm). Pokrijte ju krpom i ostavite na toplom oko pola sata. 

Prije stavljanja u pećnicu, tijesto premažite žumanjkom umućenim s mlijekom te posipajte sezamom.

Pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C  i pecite oko 35 min.


Izvor: pogača je rađena po uzoru na pogače Valentine Zurkan.