nedjelja, 31. siječnja 2016.

Mini-pletenice s nadjevom od jabuka

Sastojci
Tijesto 
500 g glatkog brašna
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 suhi kvasac (7 g)
125 g mekanog margarina narezanog na listiće
sitno naribana kora pola naranče
1 jaje
oko 100 ml mlakog mlijeka

Nadjev
1,3 kg jabuka
3 žlice vode
60 g šećera
1 žlica margarina

Za premazivanje
1 žumanjak
1-2 žlice mlijeka
krupni šećer za posipanje


Priprema
Za nadjev, jabuke ogulite i naribajte. Stavite ih u lonac zajedno s vodom, šećerom i margarinom.  Smjesu kuhajte da se jabuke posve raskaše i da tekućina ispari, ovisno o vrsti jabuka to može trajati najmanje pola sata. Isprva je dovoljno smjesu samo povremeno promiješati, no pred kraj ju češće promiješajte. Gotova smjesa treba biti čvrsta.

Dobivenu smjesu ostavite da se ohladi.

Ohlađenoj smjesi po potrebi dodajte još šećera.
Nadjev možete pripremiti i dan ranije, možete ga i zamrznuti pa odmrznuti po potrebi (u loncu, na sasvim laganoj vatri).
Vodite računa o tome da na dizano tijesto ne stavljate smjesu iz hladnjaka, nego sobne temperature.

Za tijesto, u posudu stavite brašno, obje vrste šećera, kvasac, margarin, narančinu koru i jaje pa postupno dodavajte mlijeko da zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se digne.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto podijelite na 3 jednaka dijela.
Jedan komad razvaljate u pravokutnik (debljine 3-5 mm). Premažite ga trećinom nadjeva i narolajte. Dobivenu rolu oštrim nožem prerežite okomito po sredini. Od dva komada koje ste dobili ispletite pletenicu.
Pletenicu položite u manji lim obložen papirom za pečenje.


Na isti način napravite još 2 pletenice i položite ih u lim.
Lim s pletenicama ostavite na sobnoj temperaturi 20ak min. Zatim ih premažite jajetom u mućenim s mlijekom i posipajte krupnim šećerom.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C o pletenice pecite oko pola sata, da porumene.
Pečene pletenice ostavite da se ohlade.


četvrtak, 28. siječnja 2016.

Zapečena tikva s vrhnjem

Sastojci
600  tikve (butternut)
400 g krumpira (manjeg i krupnog)
3-4 komada manjeg crvenog i ljubičastog luka
4 češnja  češnjaka
sol, papar
oko 4 pune žlice kiselog vrhnja (20 % mm)
masnoća za posudu
začinsko bilje po želji
svježe peršinovo lišće za ukras

Priprema
Tikvu operite, ogulite, prepolovite po dužini i žlicom izvadite sredinu s košticama. Meso tikve narežite na 1 cm debele ploške.

Krumpir ogulite i operite. Manje krumpire ostavite cijele. Krupnije krumpire narežite po dužini na ploške debljine 3-5 mm.
Crveni i ljubičasti luk oljuštite i narežite na kolute debljine oko 5 mm.
Češnjak oljuštite i ostavite u komadu.

Duboki, veći lim namastite. U njega stepenasto slažite ploške tikve tako da se preklapaju pa onda, također stepenasto, složite i ploške krumpira. U lim mjestimično rasporedite češnjak, cijele manje krumpire i kolute luka. Odozgo sve posolite i popaprite. Posipajte začinskim biljem po želji.
Povrće odozgo premažite kiselim vrhnjem.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i povrće pecite oko 50 min. Pečeno povrće ukrasite svježim peršinovim lišćem i odmah poslužite.


nedjelja, 24. siječnja 2016.

Praline s nadjevom od sira i šumskog voća

Sastojci (za 15 komada)
Praline
150 g čokolade za kuhanje (barem 52 % kakaa)

Nadjev
3 g želatine u prahu
1 žlica hladne vode
100 g smrznutog šumskog voća
50 g krem sira (ABC) sobne temperature
1 čajna žlica margarina sobne temperature
oko 35 g pirea
30-50 g šećera u prahu


Priprema
Čokoladu nasjeckajte. Na štednjak stavite lonac s vodom i na njega zdjelu za kuhanje na pari da ne dodiruje vodu. U zdjelu odmah stavite 2/3 čokolade (dok je voda još hladna) i otopite ju. Maknite otopljenu čokoladu sa štednjaka, dodajte preostalu čokoladu i miješajte da se rastopi.

Upotrijebite kalup s većim oblicima za praline kako bi u pralinu stalo više nadjeva (za manje kalupe dovoljno je oko 120 g čokolade i manje nadjeva).
Oprani, suhi silikonski kalup punite rastopljenom čokoladom. Pritom silikonskom špatulom ili kistom razmazujte čokoladu po stranicama ili nakrenite kalup kako bi se čokolada rasporedila te njime lagano lupnite o podlogu. Kalup stavite na pladanj te ga stavite u hladnjak dok pripremate nadjev. Preostalu čokoladu ostavite na sobnoj temperaturi.

Priprema nadjeva
Želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri.


U lonac (s neprijanjajućim dnom) stavite neodmrznuto voće i zagrijavajte ga na srednjoj vatri da se odmrzne. Smanjite temperaturu i kuhajte voće na slaboj vatri, povremeno miješajući, dok većina tekućine ispari i dobijete raskašenu smjesu (dobit ćete 60ak g smjese), slika 1. Dobivenu smjesu usitnite u multipraktiku ili štapnim mikserom da bude glatka, slika 2. Zatim mješavinu propasirajte kroz gusto metalno cjedilo (dobit ćete oko 35 g pirea), slika 3. Dobiveni pire stavite u lončić i zagrijte ga na laganoj vatri, maknite ga s vatre i dodajte mu nabubrenu želatinu, miješajte da se rastopi. Ostavite smjesu da se ohladi, ali pazite da se  ne počne stvrdnjavati.

U posudu za miksanje stavite margarin i sir pa ih miksajte da dobijete laganu kremu. Zatim umiksajte i pire.
Nakon toga postupno dodavajte šećer u prahu i miksajte da dobijete glatku smjesu, slika 4. Smjesu stavite u hladnjak na par minuta da se počne stvrdnjavati (pazite da se ne stvrdne potpuno). Nadjevom napunite slastičarsku vrećicu.


Izvadite kalup iz hladnjaka i u svaku pralinu stavite puslicu nadjeva, pazite da nadjev bude u sredini praline, tj. da ne bude naslonjen na stranice kalupa: ako je čokoladni sloj na stranicama kalupa pretanak, mogao bi se zdrobiti dok vadite pralinu iz kalupa. No, ako nadjev stavite u sredinu, prostor oko njega ispunit ćete čokoladom na kraju.
Ako se preostala čokolada previše stvrdnula, kratko ju ugrijte da ponovno bude tekuća i rasporedite ju na nadjev.

Kalup stavite u hladnjak na 3 sata.

Stvrdnute praline izvadite iz kalupa. Čuvajte ih u hladnjaku do 5 dana (zbog sastojaka u nadjevu nije ih preporučljivo duže čuvati).
Izvadite ih iz hladnjaka 10ak min. prije posluživanja.


četvrtak, 21. siječnja 2016.

Pečene koštice

Sastojci
koštice bundeve/tikve (hokkaido tikva, butternut tikva,…)
sol, papar
slatka i ljuta crvena paprika
češnjak u granulama
suho začinsko bilje (npr. majčina dušica)
ulje

Priprema
Kad ste izdubili bundevu/tikvu odvojite koštice. Stavite ih u gusto cjedilo i ispirite pod mlazom vode odvajajući pritom vlaknaste ostatke bundeve. Raširite ih na pladanj obložen kuhinjskom krpom i ostavite da se suše preko noći (8 sati).


Sutradan suhe koštice začinite solju i paprom, po želji slatkom i ljutom paprikom, češnjakom i začinskim biljem, dodajte i sasvim malo ulja (tek toliko da se malo sjaje) pa sve dobro promiješajte.
Rasporedite ih u jednom sloju na lim obložen papirom za pečenje.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite ih 10ak min. da porumene.
Pečene koštice se ne ljušte, nego se jedu cijele.


utorak, 19. siječnja 2016.

Karpati s makom i višnjama

Sastojci
Biskvit
400 g kiselog vrhnja
2 jaja
8 žlica šećera
40 g mljevenih oraha
3 žlice kakaa
4 žlice ulja
250 g pšeničnog griza
pola čajne žlice sode bikarbone (oko 6 g)
rum za natapanje

Prhko tijesto za makovnjače
150 g svježeg sira
50 g ulja
100 g šećera
50 g kiselog vrhnja
1 jaje
400 g brašna
pola čajne žlice sode bikarbone (oko 6 g)

Preljev/nadjev od maka
80 g maka
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
prstohvat cimeta
2 žlice šećera
višnje iz kompota

Krema
250 ml biljnog šlaga
150 ml kondenziranog mlijeka
40 ml mlijeka
1 vanilin šećera
2 žlice ruma
15 g želatine u prahu

Priprema
Za biskvit, jaja izmiksajte sa šećerom pa dodajte ostale sastojke. Lim (30 cm x
20 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite i ulijte smjesu.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 170 °C i pecite biskvit oko 20 min. (provjerite
čačkalicom je li pečeno).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.


Za makovnjače, od svih sastojaka zamijesite tijesto. Podijelite ga na 4 jednaka dijela.
Za nadjev, zagrijte mlijeko pa njime prelijte ostale sastojke i sve dobro promiješajte.

Jedan komad tijesta tanko razvaljajte na dužinu lima u kojem se pekao biskvit (30 cm x 20-25 cm).
Premažite ga ¼ nadjeva od maka, uz jedan rub tijesta,  jednu do druge složite višnje pa tijesto narolajte (počevši od strane na kojoj su višnje). Mjesto spoja okrenite prema dolje.
Narolano tijesto stavite u lim obložen papirom za pečenje.
Na isti način napravite još 3 prhke makovnjače i složite ih na lim.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 170 °C i makovnjače pecite oko 18 min.
Pečene makovnjače ostavite da se ohlade.


Za kremu, želatinu prelijte vodom prema uputi s pakiranja i ostavite ju da nabubri.
Biljni šlag izmiksajte. Dodajte mu kondenzirano i obično mlijeko, rum i vanilin šećer pa izmiksajte.
Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri. Dodajte joj nekoliko žlica kreme, promiješajte i onda sve umiješajte u ostatak kreme i dobro izmiksajte.


Biskvit možete ostaviti u limu u kojem se pekao ili oko njega stavite podesivi obruč. Nakapajte ga rumom.
Makovnjače položite na biskvit da praznine između njih svugdje budu jednake.
Praznine premažite  kremom pa onda i  makovnjače odozgo premažite kremom.
Kolač stavite u hladnjak na par sati.
Po želji, kolač posipajte čokoladnim mrvicama.


Izvor: adaptirani recept s Coolinarike.


subota, 16. siječnja 2016.

Curry s prokulicom i krumpirom

Sastojci
300 g krumpira
400-500 g prokulice (kelj pupčar)
150 g svježe paprike (raznobojne)
1 crveni  luk
komadić đumbira (dužine 3 cm)
1 češanj češnjaka
3 žlice ulja
2 čajne žlice curryja u prahu
200 ml vode
100  ml kiselog vrhnja
sol, papar
mljeveni čili


Priprema
Krumpir ogulite, operite, narežite na kocke veličine 1-2 cm i skuhajte u posoljenoj vodi, nemojte ga raskuhati. Kuhani krumpir ocijedite.

Prokulicu očistite, operite, zarežite ga odozdo ukriž.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju, dodajte prokulicu i kuhajte ju 3-5 min., pazite da se ne raskuha. Kuhanu prokulicu ocijedite i odmah uronite u posudu s hladnom vodom kako bi zadržala zelenu boju. Nakon par minuta, prebacite ju u cjedilo da se ocijedi.

Luk i češnjak očistite i nasjeckajte. Paprike očistite i narežite na tanke rezance.  
Đumbir ogulite i narežite na komadiće.
U većem loncu na zagrijanom ulju popržite luk, češnjak i đumbir te dodajte papriku i ju pržite da omekša.
Dodajte curry, promiješajte i sve pržite 1 min. Tada dodajte 200 ml vode i dobro promiješajte te ostavite da zakuha. Kiselo vrhnje stavite u zdjelicu pa mu dodajte par žlica vruće tekućine i dobro umutite pjenjačom. Vrhnje ulijte u lonac i sve dobro promiješajte. Sve kuhajte na laganoj vatri oko 3 min. Začinite solju, paprom i čilijem. Umiješajte krumpir i prokulicu te ostavite da još jednom zakuha.
Poslužite odmah, po želji, uz kuhanu rižu.


četvrtak, 14. siječnja 2016.

Kruh s komadićima sira


Sastojci
600 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
500 ml hladne vode
1 čajna žlica soli
150 g tvrdog sira (Emmentaler, Gauda)
1 žlica ulja


Priprema
Sir narežite na kockice veličine 1 cm x 1 cm.
U posudu stavite brašno, kvasac, vodu i sol pa mikserom (nastavcima za tijesto)  kratko promiksajte da se sastojci povežu u ljepljivo tijesto.
Dodajte narezani sir pa sve premijesite rukom.
Plastičnu posudu nauljite i u nju stavite tijesto, poklopite poklopcem ili folijom pa stavite u hladnjak preko noći.





Posudu za pečenje(okruglu promjera oko 24 cm ili lim od pećnice) obložite papirom za pečenje. U posudu istresite tijesto i poravnajte ga nauljenim rukama. Ostavite ga na sobnoj temperaturi dok se pećnica zagrije.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 ˇC i pecite oko pola sata. Zatim pojačajte temperaturu na 250 °C i pecite oko 5 min.


Izvor: adaptirani recept s Coolinarike


ponedjeljak, 11. siječnja 2016.

Krumpir u vrhnju


Sastojci
1 kg sitnijeg krumpira
1 crveni luk
40 g margarina
40 g brašna
500 ml vode
200 g kiselog vrhnja
1 povrtna kocka za juhu
sol, papar
muškatni oraščić
5 žlica svježeg, sitno nasjeckanog lišća (francuskog) peršina



Priprema
Krumpir operite pa ga skuhajte u posoljenoj vodi. Kuhani krumpir ocijedite,
zalijte hladnom vodom i ostavite da se ohladi.
Ohlađeni krumpir ogulite.

Luk oljuštite i nasjeckajte. U dubokoj tavi rastopite margarin pa na njemu ispržite luk. Dodajte brašno i kratko ga popržite. Maknite tavu s vatre pa ulijte vodu i vrhnje te dodajte razmrvljenu kocku sve dobro promiješajte pjenjačom. Vratite tavu na vatru i miješajte dok smjesa zakuha. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te dodajte polovicu peršinovog lišća. 
Zatim dodajte oguljeni krumpir i sve lagano promiješajte kuhačom da umak prekrije krumpir pa sve još jednom zakuhajte. Posipajte krumpir ostatkom peršinovog lišća i odmah poslužite.



petak, 8. siječnja 2016.

Pogača pahuljica

Sastojci
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
1 žlica ulja
300-350 ml mlake vode
100 g mekanog margarina za premazivanje

Premaz
1 žumanjak
2 žlice mlijeka
sezam


Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, sol, šećer, ulje pa postupno dodavajte vodu da zamijesite tijesto. Tijesto stavite u posudu, pokrijte i ostavite da se digne.

Mekani margarin dobro promiješajte da bude maziv.


Dignuto tijesto podijelite na 4 jednake loptice i ostavite ih pokrivene krpom na sobnoj temperaturi 10ak min.
Zatim svaku lopticu razvaljajte u krug (debljine oko 5 mm). 
Jedan razvaljani krug premažite 1/3 mekanog margarina pa poklopite drugim razvaljanim komadom tijesta. Njega također premažite 1/3 margarina, pa poklopite trećim komadom tijesta.
Treći komad tijesta premažite preostalim margarinom i poklopite preostalim komadom tijesta, on se ne premazuje margarinom.

Naslagano tijesto prebacite na komad papira za pečenje pa sve sasvim malo stanjite valjkom da dobijete malo veći krug.

Na dobivenom krugu drškom kuhače označite 8 trokuta. 

Oštrim pobrašnjenim nožem odrežite trokute i razdvojite ih da se ne slijepe.
Po sredini trokuta (od špičastog vrha prema najkraćoj stranici) također napravite rez do dna, ali nemojte tijesto ni na jednoj strani prerezati do kraja (i gore i dolje ostavite 1-2 cm neprerezano).
Vrh trokuta primite prstima, odignite ga s radne površine i prstima raširite otvor na sredini trokuta.
Kroz taj otvor - odozdo provucite vrh trokuta. Dobiveni oblik vratite na njegovo mjesto.

Na isti način zarežite svaki trokut po sredini i provucite vrh odozdo pa ga vratite na njegovo mjesto.

Na široj strani (nasuprot špičastom vrhu) oblikujte špičasti krak pahuljice: lijevi i desni ćošak ugurajte pod špičasti vrh.

Pogaču pomoću papira stavite na lim od pećnice. Pokrijte ju krpom i ostavite na toplom oko pola sata. 
Prije stavljanja u pećnicu, tijesto premažite žumanjkom umućenim s mlijekom te posipajte sezamom.

Pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C  i pecite oko 35 min.


Izvor: pogača je rađena po uzoru na pogače Valentine Zurkan.