ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

Pita od blitve i rajčica



Sastojci
Tijesto
200 g glatkog brašna
pola paketića suhog kvasca (3,5 g)
2 žlice ulja
prstohvat šećera
pola čajne žlice soli
125 ml mlake vode

Nadjev
400 g zelenog dijela lista blitve (bez stabljike)
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
2 žlice ulja
sol, papar
muškatni oraščić
100 g skute
5 jaja
150 g kiselog vrhnja (20% mm)
250-300 g sitnih crvenih i žutih rajčica (cherry, kruškolike)
sezam
(francuski) peršin za ukrašavanje



Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, ulje, šeće i sol pa uz postupno dodavanje vode zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite, stavte u posudu, pokrijte i ostavite na toplom oko pola sata da se digne.

Blitvi odrežite stabljiku, zeleni dio lista operite, ocijedite i nasjeckajte na šire rezance.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U dubokoj tavi zagrijte 2 žlice ulja pa popržite crveni luk i češnjak. Dodajte blitvu i pržite ju da povene i ispari sva tekućina. Začinite ju solju, paprom i muškatnim oraščićem, te ostavite da se ohladi.
Rajčice operite, obrišite i preplovite po širini.
Skutu zdrobite vilicom.
U posudi umutite jaja s vrhnjem, solju i paprom pa umiješajte skutu i mlaku blitvu.
Okruglu posudu za pečenje (28 cm promjera) obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi  u tanki krug. Stavite ga u posudu za pečenje, uz stranice posude oblikujte rub tijesta u visini oko 3 cm.
Na tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od blitve.



Na nadjev rasporedite rajčice, prerezanu stranu okrenite prema gore, možete ih slagati u redove ili kako želite.
Prostor između rajčica posipajte sezamom.


Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pitu pecite oko 40 min.
Pečenu pitu ostavite da se ohladi.
Po želji, ukrasite ju listovima (francuskog) peršina.




Izvor: adaptirani recept sa stranice Eat smarter.



subota, 29. kolovoza 2015.

Tikva punjena pudingom i jabukom

Sastojci
1 hokkaido tikva od oko 1200 g
1 jabuka
sok 1 limuna
prstohvat cimeta i muškatnog oraščića
500 ml mlijeka
2 praška za puding od vanilije
6 žlica šećera

Priprema
Hokkaido tikvu operite, ne trebate ju guliti jer je kora jestiva. Po potrebi, odrežite mali dio na dnu tikve da može ravno stajati.
Plitko odrežite gornji dio tikve (taj dio vam ne treba pa pazite da bude što manji, ali  da otvor bude dovoljno velik da možete izvaditi koštice iz tikve). Žlicom pažljivo izdubite središnji dio s košticama. Tikvu stavite na lim obložen papirom za pečenje.


Jabuku ogulite, narežite na kockice i nakapajte limunovim sokom da ne pocrni, dodajte cimet i muškatni oraščić.



150 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom.
350 ml mlijeka zakuhajte, dodajte smjesu od pudinga i kad zakuha kuhajte oko 1 min. miješajući, dodajte kocke jabuke i sve prokuhajte još 1-2 min.
 Pudingom odmah napunite tikvu, nemojte ju napuniti navrh, neka puding bude oko 1 cm ispod ruba tikve (jer će izlaziti van za vrijeme pečenja).

Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i tikvu pecite oko 1 sat.

Pečenu tikvu ostavite da se najprije ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ju stavite u hladnjak.
Ohlađenu tikvu narežite na ploške, posipajte ju šećerom kristalom i poslužite uz sladoled.


Zimi tikvu možete poslužiti i toplu: žlicom rasporedite porcije na tanjure i posipajte ju šećerom pomiješanim s cimetom.


četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Kolač od aronije i pudinga



Sastojci
Tijesto
100 g margarina sobne temperature
80 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
70 g kiselog vrhnja
180 g brašna
pola praška za pecivo

Nadjev
400 ml mlijeka
60 g šećera
1 prašak za puding od vanilije
200-250 g bobica aronije

Mrvice
100 g brašna
50 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat cimeta
75 g hladnog margarina




Priprema
Za biskvit, margarin kremasto izmiksajte, dodajte obje vrste šećera i sve miksajte 2 min. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i nakon dodavanja svakog jajeta dobro izmiksajte. Umiksajte i kiselo vrhnje. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Lim za pečenje (30 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu i lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C, pecite 15ak min.


Za nadjev, 300 ml mlijeka zakuhajte.
100 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom i pudingom pa skuhajte puding u zakuhanom mlijeku.
Aroniju operite i ostavite u cjedilu da se ocijedi.


Za mrvice, u posudu stavite sve sastojke i trljajte ih prstima da dobijete mrvice.

Na vrući biskvit ravnomjerno rasporedite topli puding, a po njemu razbacajte bobice aronije. Pripremljene mrvice rasporedite po kolaču i lim vratite u pećnicu te sve pecite još 30ak min na 180 °C.


Pečeni kolač ostavite da se ohladi.

Po želji, posipajte ga šećerom u prahu.


nedjelja, 23. kolovoza 2015.

Muffini s rajčicama i sirom

Sastojci
(za 15 komada)
2 jaja
80 ml biljnog ulja
80 ml mlijeka
250 g svježeg kravljeg sira
300 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
70 ga tvrdog sira, naribanog (Gauda)
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol, papar
nasjeckano, svježe začinsko bilje po želji
350 g sitnih crvenih i žutih  rajčica (cherry ili kruškolike rajčice)
50 g zelene paprike
100 g feta sira, narezanog na kocke
masnoća za kalupe
krušne mrvice



Priprema
Rajčice operite i prepolovite.
Papriku narežite na tanke rezance.
Kalupe za muffine namastite i posipajte krušnim mrvicama.




Pjenjačom umutite jaja pa dodajte ulje i mlijeko i opet sve dobro umutite. Umiješajte i svježi sir.
Dodajte brašno, prašak, naribani sir, češnjak, sol, papar i začinsko bilje pa sve dobro promiješajte žlicom da dobijete čvrstu smjesu.


Pola pripremljene smjese rasporedite u kalupe za muffine, na nju  složite sve kockice Feta sira i polovicu rajčica te prekrijte ostatkom smjese. U smjesu odozgo lagano utisnite preostale rajčice i narezanu papriku.
Kalupe stavite na drugu razinu odozdo, u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite ih oko 25 min.



Pečene muffine ostavite da se 10ak min. hlad eu kalupima, a onda ih izvadite i ostavite da se posve ohlade.
Po želji, poslužite ih u papirnatim košaricama.



Izvor: adaptirani recept sa stranice Essen und Trinken.



petak, 21. kolovoza 2015.

Povrtna vrtlog-pita

ili povrće u vrtlogu strasti:)


Sastojci
Tijesto
140 g oštrog brašna
40 g mekanog margarina
1 manje jaje
100 g naribanog tvrdog sira (Gauda)
sol

Nadjev
350 g skute
100 g Feta sira
1 manje jaje
2 žlice kiselog vrhnja
1 puna čajna žlica pšenične krupice (griza)
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol, papar
3-4 duge, ravne, deblje mrkve
2-3 veće, duge, ravne tikvice (s tamnozelenom korom)
ulje



Priprema
U posudu stavite brašno, na komadiće narezani margarin, jaje, naribani sir i sol pa zamijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim mrvicama.


Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi pa ga stavite u kalup, odrežite višak koji pada preko rubova. Komad aluminijske folije presavijte na pola pa njome prekrijte rubove posude dobro pritisnite kako bi se folija držala za rubove tijesta kako tijekom pečenja ne bi spuznuli skroz na dno (ili na tijesto stavite komad papira za pečenje i na njega suhi grah). 
Dno tijesta nabockajte vilicom.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 15ak min.




U posudi donjom stranom žlicom dobro izmrvite skutu i feta sir da dobijete glatku smjesu. Dodajte jaje, vrhnje, krupicu, češnjak, sol i papar pa sve dobro promiješajte.



Mrkvu operite i očistite, narežite ju na duge, tanke ploške (pazite da budu jednake debljine).
Ako vam je stalo do vizualnog identiteta pite:  jednu stranu mrkve odrežite da bude ravna i taj ravni dio na piti okrenite prema gore (neravni dio zapiknite u nadjev). Pita ljepše izgleda ako su ploške povrća ravne. Ako vam izgled pite nije važan, ne trebate povrće tako „ravnati“.



Tikvice također operite. Oko 1/3 tikvica ogulite, a ostatak ostavite neoguljen (tako ćete na piti imati ploške tikvica u dvije boje: tamnozelene – neoguljene i bijele – oguljene).
I jedne i druge tikvice narežite na duge tanke ploške.



Na polupečeno tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev.
Počevši od rubova posude u nadjev utisnite ploške povrća u krug, ravni dio prema gore (naizmjence stavljajte ploške mrkve te oguljene i neoguljene ploške tikvica). Ne morate voditi računa o razmaku, slobodno naslanjajte ploške jednu na drugu.


Naslagano povrće posolite i popaprite te premažite uljem.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite oko 1 sat. Nakon 20ak min. kad rub tijesta potamni, posudu prekrijte aluminijskom folijom i vratite u pećnicu.


Pečenu pitu ostavite da se ohladi.