nedjelja, 1. studenoga 2015.

Krumpir i luk u umaku od kvasca


Sastojci
800 g krumpira (podjednake veličine)
500 g crvenog luka
70 g margarina + masnoća za posudu
20 g svježeg kvasca
2 žlice glatkog brašna
500 ml vode
1 povrtna kocka za juhu
2 žlice kiselog vrhnja (20 % mm)
sol, papar
muškatni oraščić
5 žlica svježeg, sitno nasjeckanog peršinovog lišća



 Priprema
Krumpir operite, stavite ga u lonac, zalijte vodom i skuhajte.
Kuhani krumpir ocijedite, prelijte hladnom vodom i ostavite da se ohladi.
Ohlađeni krumpir ogulite i narežite na okrugle ploške debljine oko 5 mm.


Luk očistite i narežite na kolute, debljine 3-4 mm.
U dubokoj tavi zagrijte 50 g margarina, dodajte luk, posolite ga i pržite na srednjoj vatri da omekša.
Tada po luku razmrvite svježi kvasac, kocku za juhu i posipajte brašno. Sve zalijte vodom i lagano promiješajte pjenjačom. Kad zakuha, kuhajte na laganoj vatri 5 min.


Tavu maknite s vatre pa u umak umiješajte peršinovo lišće i  muškatni oraščić te začinite solju i paprom. Dodajte ploške krumpira u sve lagano promiješajte kuhačom.
Posudu za pečenje namastite pa u nju ulijte pripremljenu smjesu. Odozgo rasporedite preostalih 20 g margarina narezanog na listiće.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i jelo pecite oko 30 min.


Nema komentara:

Objavi komentar