nedjelja, 28. rujna 2014.

"Rižoto" od tjestenine



Sastojci
500 g hokaido tikve
1 luk
1 crvena paprika
2 žlice ulja
120 g risini tjestenine (tjestenina koja izgleda kao zrna riže)
500 ml vode
1 povrtna  kocka za juhu
sol, papar
peršinovo lišće


Priprema
Tikvu očistite i narežite na kockice.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju pa dodajte kockice tikve i prokuhajte ih oko 2 min. (ovisno o veličini, pazite da se ne raskuhaju). Kuhanu tikvu ocijedite.

Luk ljuštite i sitno nasjeckajte.
Papriku očistite i narežite na kockice.



U tavi zagrijte 2 žlice ulja pa na njemu ispržite luk. Dodajte papriku i pržite ju 2 min. Zatim dodajte tjesteninu, dobro promiješajte i kratko popržite. Dodajte vodu i razmrvljenu kocku za juhu.  Kuhajte napola pokriveno na laganoj vatri oko 15 min., povremeno promiješajte. Kuhanoj tjestenini dodajte tikvu i sve zagrijte. Začinite solju i paprom i posipajte peršinovim lišćem. Poslužite odmah.




srijeda, 24. rujna 2014.

Kremasti krumpir s tikvicama


Sastojci
500 g tikvica
500 g krumpira
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
50 g maslaca
40 g brašna
450 ml mlijeka
150 g kiselog vrhnja
200 g naribane Gaude
sol, papar
60 g krušnih mrvica
1 žlica ulja
masnoća i krušne mrvice za posudu
peršinovo lišće




Priprema
Krumpir ogulite i narežite na okrugle ploške debljine 3-5 mm.
Tikvice operite i narežite na 3-5 mm debele okrugle ploške.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte ploške krumpira. Prokuhajte ih sasvim kratko da omekšaju (ovisno o debljini ploški), pazite da se ne raskuhaju. U zadnjoj minuti kuhanja krumpira dodajte tikvice i sve zajedno prokuhajte još 1 minutu pa maknite s vatre i ocijedite.
Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim mrvicama, pa ravnomjerno rasporedite ocijeđeno povrće.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu rastopite 50 g maslaca i na njemu popržite obje vrste luka, oko 5 min.
Dodajte brašno i popržite ga oko 1 min. Tada miješajući ulijte mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri da se lagano zgusne. Zatim umak maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje i sir. Začinite solju i paprom.
Umak prelijte po složenom povrću.



Krušne mrvice pomiješajte s uljem i posipajte po umaku.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 200injak stupnjeva i zapecite 15ak min. da mrvice dobiju boju (možete uključiti gornji grijač pećnice ili funkciju roštilj).

Poslužite odmah.



nedjelja, 21. rujna 2014.

Zapečena cikla s krumpirom


Sastojci
1 kg krumpira
500 g cikle
sol, papar
4 kuhana jaja
200 g kiselog vrhnja
150 ml vode
200 g tvrdog sira

Priprema
Krumpir ogulite, operite i narežite na okrugle ploške debljine 2-3 mm.
Ciklu također ogulite i operite pa ju narežite na 2-3 mm debele ploške.
Kuhana jaja oljuštite i narežite na okrugle ploške debljine oko 5 mm.

Posudu za pečenje namastite.
U posudu ravnomjerno rasporedite polovicu krumpira, na njega polovicu cikle te polovicu narezanih jaja. Svaki sloj posolite i popaprite.
Zatim stavite ostatak krumpira, cikle i jaja.
Kiselo vrhnje umutite s vodom posolite popaprite i prelijte po sastojcima.

Aluminijsku foliju namastite i njome prekrijte posudu za pečenje.

Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 220°C i pecite oko sat vremena.
Provjerite je li povrće omekšalo, ako nije dovoljno mekano, pokrijte ga folijom i pecite još par minuta.
Ako je mekano, maknite foliju, posipajte sirom i vratite u pećnicu nepokriveno. Pecite par minuta da se sir rastopi.



srijeda, 17. rujna 2014.

Rolani kruh s blitvom



Sastojci
400 g glatkog brašna
pola čajne žlice šećera
pola čajne žlice šećera
1 suhi kvasac (7 g)
80 ml ulja
200 ml mlake vode
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
3-4 lista blitve srednje veličine
sezam za posipavanje



Priprema
U veću posudu stavite brašno, šećer, sol, kvasac, ulje i češnjak po postupno dodavajte vodu da zamijesite glatko tijesto. Tijesto kratko premijesite, oblikujte ga u kuglu, pokrijte vlažnom krpim i ostavite na toplom oko 30 min. da se digne (ako je u prostoriji hladno, možete zagrijati pećnicu na 30°C, isklučiti ju(!) i onda u nju staviti posudu s tijestom, da bude na toplom).

Za to vrijeme, blitvi odrežite stabljiku i središnji zadebljani dio. Zelene listove blitve operite i posušite papirnatim ubrusom.
(Stabljike i središnji dio blitve možete upotrijebiti za nešto drugo. Možete ih prokuhati ih par minuta (nemojte ih raskuhati), ohladiti, pa uvaljati u umućena jaja i brašno/krušne mrvice te ispohati u vrućoj masnoći, ili ih možete staviti u posudu za pečenje, prelijati masnim kiselim vrhnjem, posipati tvrdim sirom u zapeći u pećnici.)

Uski, duboki kalup za pečenje (oko 35cm x 11cm) obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (neka bude dugačko koliko ja dugačak kalup za pečenje, a široko koliko se može razvaljati u stranu da ukupna debljina tijesta bude oko 0,5 cm).
Na razvaljano tijesto složite listove blitve, natrgajte ih na manje komade kako biste prekrili cijelo tijesto). Počevši s duže strane tijesto čvrsto narolajte i stavite ga u posudu za pečenje, mjesto spoja okrenite prema dolje.
Posudu pokrijte vlažnom krpom i ostavite oko 30 min. na toplom (možete ga ponovno staviti u zagrijanu, isključenu pećnicu).

Dignuto tijesto posipajte sezamom i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Kruh pecite oko 25 min.

Pečeni kruh izvadite iz kalupa, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi. 



nedjelja, 14. rujna 2014.

Zapečena palenta s povrćem


Sastojci
100 g instant kukuruzne palente
200 ml mlijeka
200 ml vode
sol, papar
šećer
nasjeckani čili
2 žlice margarina
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
4 žlice ulja
600 g rajčica
200 g mješavine povrća iz konzerve (grašak, kukuruz)
250 g tvrdog naribanog sira
200 g kiselog vrhnja (20% mm)


Priprema
Za palentu, u loncu zakuhajte mlijeko i vodu. Dodajte palentu i miješajući kuhajte prema uputama s pakiranja.
Kuhanu palentu začinite solju, paprom i nasjeckanim čilijem te umiješajte margarin. Palentu odmah ulijte u namaštenu posudu za pečenje (20 cm x 25 cm) i odozgo zagladite.

Za umak, obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Rajčicu operite i narežite na kocke.
U dubokoj tavi zagrijte ulje. Dodajte obje vrste luka i kratko ih popržite. Zatim dodajte narezanu rajčicu. Sve kuhajte na laganoj vatri da se rajčica raskaši i da tekućina ispari. Pred kraj umiješajte ocijeđeno povrće iz konzerve. Začinite solju, paprom i šećerom.

Kiselo vrhnje pomiješajte s polovicom naribanog sira. Tu smjesu ravnomjerno rasporedite po ohlađenoj palenti. Na taj sloj ravnomjerno rasporedite nadjev od povrća i zagladite te posipajte ostatkom naribanog sira.


Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko pola sata da sir porumeni.



srijeda, 10. rujna 2014.

Popečci od cikle


Sastojci
1 jaje
300 ml mlijeka
oko 10 žlica brašna
600 g svježe cikle
sol, papar
masnoća za prženje


Priprema
Ciklu operite, ogulite i krupno naribajte (na tzv. ribež za jabuke).
Ciklu nije potrebno kuhati.

Umutite jaje s mlijekom pa dodajte brašno, sol i papar i sve dobro umutite pjenjačom. Zatim dodajte naribanu ciklu i sve promiješajte žlicom.
Smjesa ne smije biti vodena, po potrebi dodajte još brašna, ali ne smije biti ni previše suha.

U dubokoj tavi zagrijte masnoću za prženje.

Žlicom grabite smjesu i u vruću masnoću spuštajte okruglaste hrpice, spljoštite ih na debljinu do 1 cm. Pržite popečke na laganoj vatri da dobiju boju s jedne strane, zatim ih okrenite i pržite s druge strane.
Pečene popečke vadite na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće.




nedjelja, 7. rujna 2014.

Zapečeni njoki (bez kuhanja)



 Sastojci
1 crveni luk
1 rajčica
10 zelenih maslina
500 g kupovnih nekuhanih njoka od krumpira
350 ml koncentrata rajčice
100 g kiselog vrhnja
100 g tvrdog sira
sol, papar, šećer
lišće (francuskog) peršina za ukras




Priprema
Crveni luk oljuštite i sasvim sitno nasjeckajte.
Rajčicu narežite na kockice.
Masline narežite na manje komade (odstranite koštice, ako ih ima).

U posudi umutite koncentrat rajčice s vrhnjem i začinite solju, paprom i šećerom. Zatim dodajte luk, rajčicu, masline, 50 g naribanog sira i nekuhane njoke. Sve dobro promiješajte i rasporedite u namaštenu posudu za pečenje. Odozgo posipajte preostalim sirom.
Posudu pokrijte folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite oko 20 min. Zatim maknite foliju i jelo pecite još 15ak min. nepokriveno.

Ukrasite peršinovim lišćem i poslužite. 



Izvor: preinačeni recepti sa stranica La vie gourmandeChefkoch i Eat no meat.


srijeda, 3. rujna 2014.

Ratatouille-ražnjići s palentom



Sastojci
100 g instant kukuruzne palente
200 ml mlijeka
200 ml vode
sol, papar
mljeveni čili
šećer
1 žlica margarina
pola zelene paprike
pola crvene paprike
100 g tikvica
100 g patlidžana
5 žlice ulja
1 crveni luk
200 g koncentrata rajčice
400 ml vode
peršinovo lišće
7-8 drvenih štapića za ražnjiće (20 cm dužine)



Priprema
U lonac stavite vodu i mlijeko, kad zakuha polako dodavajte palentu miješajući pjenjačom da se ne zgruda, skuhajte ju prema uputi s pakiranja. U kuhanu palentu odmah umiješajte margarin  pa sve začinite solju, paprom i čilijem. Smjesu rasporedite u lim isplahnut hladnom vodom, razmažite ju u sloj debljine oko 1,5 cm i ostavite da se ohladi.
Ohlađenu palentu narežite na kockice.

Paprike, tikvicu i patlidžan  operite, obrišite, očistite i narežite na komade podjednake veličine.

Povrće naizmjence nabodite na štapiće. Po želji, na štapiće možete nabosti i kocke palente, no pazite da se kockice na zdrobe i ne popucaju.

U velikoj, dubljoj, naprijanjajućoj tavi zagrijte 3 žlice ulja pa poredajte sve pripremljene ražnjiće, odozgo ih posolite.  Popržite ih oko 5 min. okrečući ih da se zapeku sa svih strana. Popržene ražnjiće izvadite iz tave.

Luk oljuštite i sitno nasjeckajte. Ispržite ga u istoj tavi na 2 žlice zagrijanog ulja. Dodajte koncentrat rajčice, vodu, sol, papar i šećer pa ostavite da zakuha. U zakuhani umak složite sve ražnjiće, jedan do drugog. Sve kuhajte oko 5 min. Ražnjiće tijekom kuhanja okrenite.
Sve posipajte nasjeckanim peršinovim lišćem i poslužite uz palentu.